Харків. Хроніки атаки на місто, день 134-й (07.07.2022)

Перемикач мов

День був здебільшого тихим, але у другій половині дня стався обстріл з реактивної артилерії східної частини міста – є загиблі та поранені. Нічний плаваючий графік ракетних ударів стався о першій ночі – приліт стався по школі-інтернату для дітей із вадами зору. За пів місяці кількість пошкоджених шкіл у Харкові зросла – до 117 закладів середньої освіти. Також ДСНС рекомендували торговельним мережам призупиняти роботу на час дії повітряної тривоги у Харкові. Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко ініціювала відсторонення заступника Богдана Мальованого (колишня фракція ОПЗЖ) після численних скарг з середини лютого 2022 року (ще до широкомасштабного вторгнення) депутатів проукраїнських партій в облраді (зокрема, фракції “ЄС”) щодо наявності у Мальованого паспорту московії – ДБР вже підтвердило наявність у нього паспорту московії з 2014 року.

Перша половина дня минуло відносно тихо але друга – знову стала важкою. Після вчорашнього абсолютно тихого дня, сьогодні день був гучніше. Схоже, після кількаденного голоду боєприпасів після того, як наші сонечки трохи “винесли” склади боєприпасів на Харківському напрямку в московитів (протягом 3-х днів фіксувалося скорочення обстрілів по місту і вчора їх фактично майже не було, а тому московити концентрувалися лише на лінії фронту і обстрілі позицій українських військ) рашистам таки підвезли трохи боєприпасів – сьогодні були обстріли Північної Салтівки, околиць селища Жуковського та П’ятихаток. Також надвечір, близько 17:30, московити здійснили обстріл південно-східної частини Салтівки та Немишлі, ймовірно, РСЗВ “Ураган”. Пошкоджено житловий будинок (в який вже прилітало у березні), низку приватних будинків та промзону – спалахнуло кілька пожеж. Загалом загинуло троє людей (одна жінка загинула, коли ходила годувати котиків), а ще п’ятеро осіб зазнали.

Нічний ракетний удар стався після 1-ї години ночі. За даними візуального спостереження, було запущено 6 ракет: 2 прилетіли по Харкову – по одній зі спецшкіл-інтернатів Харкова на Немишлі (в той районі вже двічі прилітали Іскандери – руйнували паркани складів, а тому, я майже, впевнений, що ціллю була саме школа; впевнений, що корегувальники – хтось з місцевих), 2 впали на території Бєлгородської області дуже швидко після злету (кажуть, у поля), доля двох невідома, ймовірно, збила наша ППО. 6 запусків ракет – це 3 пускові установки (дивізіон) “Іскандерів”. Щодо спецшколи для дітей із вадами зору – прилетіло на територію 2 Іскандери – створило великі вирви, вибило вікна з рамами, пошкодило трохи дах будівлі. Колектив дуже патріотичний, більше того, немала частина ще й україномовні у спілкуванні між собою. У цій школі навчається близько 260 дітей, які зараз на канікулах. Школа дуже охайна та ошатна, але від вибуху пішли тріщини по внутрішніх стінах, вибило двері кабінетів, є пошкоджене обладнання в шкіл – збитки просто величезні.

Пошкоджена школа для учнів із вадами зору у Харкові
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Десь о 22:30 московити запустили одну з ракет по Харкову, але, за даними візуального спостереження харківських пабліків, вона після злету вибухнула. Після цього запусків не було – ніч минула тихо: ракетних ударів не було по Харкову вперше з 2 червня, а по передмістям – вперше з 23 травня. Хоча було кілька повітряних тривог протягом ночі. В чому причина такої зміни – невідомо. Чи проблеми з ракетами, чи їх недостатня кількість, чи спроба переосмислити тактику ракетних ударів. Тим не менше, місто вперше за 1,5 місяці спало спокійно.

Тривають обстріли північних і східних передмість Харкова – Руських і Черкаських Тишків, Циркунів (тут одна літня жінка загинула, а двоє людей зазнали поранень), Питомника, Нового, Дементіївки, Руської Лозової, Безруків, смт Слатине та Прудянка, Дергачів. Також рашисти обстрілювали села Соснівка, Морозова Долина, Уди Золочівської селищної громади, в яких є руйнування будинків, а Морозова Долина знеструмлена. Обстрілам піддається Байрак та Верхній Салтів Вовчанської міської громади, смт Старий Салтів, Шестакове, Молодова Старосалтівської селищної громади, смт Печеніги, село Леб’яже Чкаловської селищної громади. Московити протягом дня кілька разів обстрілювали Чугуїв: так, зранку було поранено двох людей. Під час виїзду бригади швидкої до будинку однієї з поранених, стався повторний обстріл, але бригада не постраждала.

На північ від Харкова тривають бої – московити найбільш активно атакують від Козачої Лопані в напрямку села Соснівка Золочівської громади, а також у напрямку села Дементіївка Дергачівської міської громади.

Давайте дивитися факти за останні 3 дні з 5-6 щоденних пусків по 1-2 ракети вибухає на злеті. При цьому це територія передмість Бєлгорода і я не думаю, що це робота українського ППО. Значить це нештатне спрацювання ракети. Якщо на 5-6 випусків по 1-2 ракети недолітає до цілі через технічні проблеми ракет, то це свідчить про загальний не зовсім кондиційний стан цих ракет. Протягом більше ніж місяця від початку ракетних ударів по Харкову і передмістям (з початку 20-х чисел травня) до кінця червня технічні проблеми на злеті було лише в кількох ракет (це при запуску від двох до шести за раз), то в останній тиждень такі збої трапляються все частіше, майже кожний день.

Що стосується обстрілів з артилерії, то інтенсивність обстрілів Харкова прямо залежатиме від того наскільки якісно українській військові знищуватимуть склади боєприпасів московитів в оперативній глибині – від батальйонного / дивізіонного (артбригади) до армійського рівня. Але те, що наші військові ефективно відпрацювали не лише на Ізюмському напрямі, по проміжній базі в окупованому смт Великий Бурлук (на лінії постачання з Бєлгорода через Вовчанськ та Куп’янськ), а також на Харківському напрямку, – дуже обнадійливо, що місто страждатиме менше. Це не виключає можливості обстрілів з реактивної артилерії, але зменшить загальну інтенсивність обстрілів, яка протягом останньої декади червня – перших днів липня була достатньо великою, порівняно із затишшям середини травня – початку червня.

За інформацією харківського міського голови Ігоря Терехова, станом на 7 липня у Харкові пошкоджено та зруйнованого тією чи іншою мірою вже 117 шкіл (ще в кінці червня ця цифра була 109 шкіл, а протягом останнього тижня майже щодня був цільовий ракетний удар у школу чи інший навчальний заклад). Також мають пошкодження понад 50 закладів охорони здоров’я (лікарні, поліклініки, перинатальний центр. Добре, що міський голова використовує постійно в комунікації поняття “геноцид”

За інформацією Українського культурного фонду, у Харківській області росіяни зруйнували або пошкодили понад 70 пам’яток архітектури. На думку архітекторів та реставраторів, фактично всі з них можна відновити, але зруйновані будинки необхідно до зими грамотно стабілізувати та законсервувати. На частину із зруйнованих будинків існують проєкти реконструкцій, разом з усіма обмірами. Приміром, Садиба купця Павлова вціліли на на 70 відсотків, серйозно пошкоджений лише головний фасад, його можна відновити, проте влада беззаперечно вже вирішила, що будівля має бути знесена. Архітектори та реставратори вважають, що в умовах війни слід розробити вказівки та методики щодо роботи та поводження із об‘єктами культурної спадщини, щоби була можливість рятувати нерухомі пам’ятки культурної спадщини, не дозволяти комунальникам виконувати демонтаж без нагляду фахівців-реставраторів, бо ті можуть випадково викинути якусь цінну деталь будівлі. Найголовніше на зараз: до осені накрити пошкоджені будівлі дахами, які захистять їх від дощів та холоду, щоби після війни архітектори змогли ретельно відновити оригінальний вигляд будівлі.

Ракетним ударом рано вранці 3 липня зруйнована адміністративна будівля КП “Харківводоканал” на вулиці Шевченка: тут знаходився відділ збуту та юридична адреса підприємства. Після влучання ракети будівля відновленню не підлягає.

Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко ініціювала відсторонення заступника Богдана Мальованого (колишня фракція ОПЗЖ) після численних скарг з середини лютого 2022 року (ще до широкомасштабного вторгнення) депутатів проукраїнських партій в облраді (зокрема, фракції “ЄС”) щодо наявності у Мальованого паспорту московії. Майже 5 місяців пані Єгорова-Луценко не реагувала на них, але після звернення до облради від ДБР щодо підтвердженого факту наявності в нього паспорту московії (отримав у 2014 році в тимчасово окупованому Севастополі) та необхідності відсторонити заступника облради від посади, голова облради все ж ініціювала відсторонення “в зв’язку з суспільним резонансом та фігуруванням у ЗМІ копій документів, які свідчать про можливе російське громадянство заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого”. Проте остаточне рішення увалюватимуть депутати – має відбутися таємне голосування – для цього депутати мають зібратися офлайн. Також ДБР з’ясовуватиме чому Мальованого допустили до посади без перевірки подвійного громадянства, а також перевірятиме причетність заступника голови облради до диверсійно-розвідувальної роботи.

Також НАБУ та САП завершили розслідування у справі про одержання 1,05 млн грн хабаря головою Харківської обласної ради у 2020-2021 роках Артуром Товмасяном спільно з заступником Андрієм Малишем та адвокатом-посередником за обіцянку залишити на посаді керівника обласного комунального підприємства. Посадовці отримали кошти чотирма траншами через посередника-адвоката.

З 8 липня у Харкові чергова реорганізація роботи громадського транспорту: відновлює роботу 18-й маршрут тролейбусу за своїм маршрутом від майдану Свободи до Медкомплексу невідкладної допомоги, а також 12-й маршрут за зміненим маршрутом від вулиці Клочківської до цього ж медкомлпексу.

До села Яковлівка Мереф’янської міської громади, яке пізно ввечері 2 березня піддалося масованому бомбардуванню, повертаються жити мешканці села – поки живуть у зруйнованих хатах чи літніх кухнях, бо тоді було зруйновано 30 будинків, пошкоджено близько 120, загинуло четверо осіб. Після бомбардування з понад 500 мешканців села виїхало близько 100 осі, але зараз вони майже всі повернулися. У селі немає магазину, тому гуманітарну допомогу для людей, продукти, речі першої необхідності привозять волонтери, адже найближчий магазин аж за 10 кілометрів.

Харківська топонімічна група список із близько 60 вулиць Харкова, які підпадають під деколонізацію та дерусифікацію і які мали первинні історичні назви. Частина цих назв може відновитися на топонімічній карті Харкова, щодо частини має пройти дискусія щодо вибору кращої нової назви.

Департамент цивільного захисту Харківської ОВА та ДСНС рекомендували торговельним мережам призупиняти роботу на час дії повітряної тривоги у Харкові. Така реакція цілком закономірна після московитського ракетного удару по ТЦ “Амстор” у Кременчуку. Також кожний супермаркет та магазин має обладнати місця для укриття відвідувачів і покупців в самій будівлі чи поблизу.

Тим часом, людей, які втратили житло через обстріли Харкова та передмість, виселяють із санаторію “Роща” – виселення відбувається раптово: когось виселяють відразу, комусь дають певний час ще пожити. Причина – відсутність фінансування санаторію, виплати зарплат працівникам. Але повертатися людям немає куди, адже їх квартири чи будинки знищені та перебувають в зоні бойових дій. Люди (а їх близько 100 осіб) написали листи до начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова та міського голови Харкова Терехова щодо цієї ситуації, але відповіді поки не отримали.

За інформацією Харківської облвійськадміністрації на території Харківської області довідки внутрішніх переселенців отримали 223,4 тис. осіб, зокрема, у Валківській міській громаді таких понад 20 тисяч, у Зміївській міській – майже 16 тисяч, у Краснокутській селищній – майже 14 тис., у Богодухівській міській понад – 12 тис., у Нововодолазькій селищній – понад 10 тис.

Зараз на Харківщині частина з 27 місцевих газет з різною періодичністю – хтось 2 рази на місяць, хтось один, зокрема. у Новій Водолазі, Валках, Краснокутську, Краснограді, Богодухові й Близнюках. Обласна газета “Слобідський край” відновила свою роботу. Місцеві ЗМІ інформують про свою діяльність через власні інтернет-портали, сторінки в соціальних мережах.

Державна екологічна інспекція у Донецькій області визначила, що через знищення рашистами греблі Оскільського водосховища (воно входило у десятку найбільших в Україні, розташоване в Ізюмському та Купʼянському районах Харківщини) 13 березня збитки становлять понад 2,1 мільярди гривень. Її зруйнували ще на початку весни. Руйнація греблі спричинило практично повне обміління водойми (76% води від повного обсягу наповнення водосховища було скинуто) Завдана шкода водним ресурсам, зруйновано екосистему водосховища, знищено цінні види риб та інших живих водних ресурсів. Крім того, водосховище використовували для водопостачання Донбасу, зрошення сільгоспземель, рибного господарства, а також на греблі працювала Оскільська ГЕС потужністю 3,68 мегават.

У Харкові під обстрілу позицій українських військ 30 червня загинули 39-річна жінка-доброволець, модель з Бразилії Таліта ду Вале, її 40-річний побратим Дуглас Буріго, а також Андрієна Дугай-Леюдека, – інформацію про це підтвердили в Інтернаціональному легіоні захисту України.

У місті затримали кілька прихильників “руzzкава міра”:
– 63-річну інтернет-агітаторку, яка у соцмережах підтримувала дії окупантів
– ще одного харків’янина, який до 2011 року працював у фельдʼєгерській службі та мав доступ до держтаємниці, потім був інструктором зі стрільби, а останнім часом – сторожем. Його завербувало ФСБ у 1019, за його словами, під загрозою життю та здоров’ю його родичам в московії. Він передавав інформацію про дислокацію українських захисників, розміщення блокпостів. Також в нього під час обшуку у чоловіка вилучили зброю, набої, радіостанції.

На південному сході Харківщини тривають бойові дії – московити намагаються атакувати на Слов’янському та Барвінківському напрямках, але в них нічого не виходить. Тому вони обстрілюють прифронтові міста і села – Волобуївка, Гусарівка, Чепіль Балаклійської міської громади, Барвінкове, Червоне, Нікополь, Грушуваха, Новопавлівка, Дібрівне Барвінківської міської громади, а також Карнаухівка та Сулигівка Оскільської сільської громади.

Загалом майже 2/3 Ізюмського району (до нього входять – Ізюмська, Балаклійська, Барвінківська міські, Борівська, Донецька, Савинська селищні, Куньєвська та Оскільська сільські громади) перебуває в окупації, в значна частина населених пунктів – на лінії фронту. На окупованих територіях ситуація схожа на виживання – проблеми з продуктами харчування, немає електрики, комунальних послуг, зарплат не випускають людей із Ізюма, Балаклії та Савинців.

Через Донецьку селищну, Балаклійську та Барвінківську міські громади проходить лінія фронту. Проте після двох місяців після евакуації Барвінкового туди почали повертатися люди, хоча воно майже щодня піддається обстрілам, там бути дуже небезпечно. Так, із села Залиман Балаклійської міської громади, одного із тих. що на лінії фронту, виїхало майже 90% людей: з 800 мешканців лишилося близько 100 людей. Також у ньому під час обстрілів за весь час загинуло 5 людей. У селі води, електрики та зв’язку немає. Весь центр села знищено (за 200 метрів від старостату немає жодної цілої хати, пошкоджено школу, дитсадок та будинок культури. З початку березня і до 31 березня у селі були окупанти, яких звідти вибили підрозділи ЗСУ.

Офіс Генпрокурора (ОГПУ) повідомив про підозру за виправдання московитської агресії 19-річній Єлизаветі Третяк, яка на початку травня 2022 року в окупованому Куп’янську в інтерв’ю окупантам заявила про “бажання служити московії”, і як фельдшер вже допомагає рашистам у госпіталі. А Харківська обласна прокуратура повідомила про підозру у державній зраді колишньому працівнику поліції з тимчасово окупованої Борової, який став колаборантом і перейшов на бік окупантів, агітував своїх колег працювати на московитів і згодом став керівником окупаційного т.зв. “Борівського відділу народної міліції”.

Т.зв. голова окупаційної т.зв. “тимчасової цивільної адміністрації” гауляйтер Харківської області, колаборант Віталій Ганчев видав указ, зважаючи “на інтереси більшості громадян”, про встановлення на “території Харківської області” єдиної московитської державної мови. Українській мові “наданий” статус “регіональної” без (sic!!) обов’язкового використання. І ще раз: вся московитська політика у мовному питанні – не про “захист” московитської мови, яку ніхто ніколи і ніде в Україні не забороняв і не обмежував. Це все про необов’язковість та непотрібність української мови (на окупованих територіях ОРДЛО українська вже давно немає жодного статусу), адже з точки зору московитського імперіалізму достатньо московитської мови, а українська – це мова “селюків”. Також гауляйтер постійно говорить, що московія тепер на окупованих територіях Харківщини назавжди, що окупована “Харківська область” увійде до складу московії, і що тепер люди на цих територіях зможуть отримати московитське громадянство.

Також гауляйтер окупованої Харківської області оголосив про плани почати з 1 вересня навчання на окупованих московією територіях за московитськими стандартами та програмами, а також проведення акредитації шкіл та інших навчальних закладів на окупованих територіях спільно з міносвіти московії.

А от Геннадія Мацегору, одного з перших колаборантів на Харківщині, який здав 27 лютого окупантам Куп’янськ, будучи тоді ще міським головою, рашисти арештували. Причина невідома, але, схоже, він показав свою неблагонадійність. Цікаво, що останнім часом Мацегора трохи “випав” з новинної стрічки окупованих територій. Також позникали і окупаційне керівництво в Борівській селищній громаді – московитський військовий комендант Серґєй Роздорожний ніби був переведений у Лиман, а от цивільний керівник з Білорусі Андрєй Сємашко зник у невідомому напрямку. Тепер громадою управляють місцеві колаборанти під наглядом московитських військ.

За інформацією голови Оскільської сільської громади Геннадія Загоруйка, 95% території громади окуповано московитськими військами – її почали захоплювати з початку березня, зараз ведуться активні бої, в громаді зруйновані всі об’єкти соціальної сфери (усі школи та медзаклади зруйновано та розграбовано). В окупації лишилися приблизно 2,8 тис. людей (найбільше в селах Оскіл. Комарівка та Капитолівського старостинського округу), з інших сіл люди здебільшого виїхали – загалом це близько 6 тисяч людей. Станом на 30 червня загинуло 43 особи (у т.ч. 5 дітей) та 26 поранено (у т.ч. 2 дитини). Окупанти мародерять, є факти катування та зникнення місцевих мешканців. Підприємства також пограбовані – частину техніки вивезли, пальне та торішній урожай викрали. Окупанти планували оголосити примусову мобілізацію мешканців, але їх плани провалилися. Продукти в сільських магазинах на окупованій території є. але ціни набагато вище за українські. товари завозять з Куп’янська.

На окупованих територіях до журналістів місцевих ЗМІ вже приходили московити, але вони відмовились від співпраці, пославшись на стан здоров’я. Так, за словами журналіста Костянтина Григоренка, бренд Ізюмського медіа “Обрії Ізюмщини” рашисти не змогли привласнити, бо просто не зрозуміли його – тому в Ізюмі випускають листівку “Ізюмскій телеграфъ”. Також в Ізюмі раз на добу мовить окупаційне радіо на базі захопленого комунального радіо Ізюма.

Ну а премію дарвіна отримує група московитських військових, які в стані алкосп’яніння (“драбадану”) спробували перетнути на вантажівці зруйнований місток через Оскільське водосховище – в результаті вантажівка так і лишилася на тому містку.

Віримо в сили оборони України та ЗСУ! Допомагаємо волонтерам, медикам та рятувальникам. Наближаймо нашу перемогу!

Сергій Петров, історик, журналіст, документатор цивільних руйнувань у Харкові

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії