Народні забави “Інтерактивна карта” і всі-всі-всі, 10-й тиждень “розваг”

Народні виборчі забави переможно ширяться, множаться та тиражуються.

Раніше інформацію з Інтерактивної карти порушень використовували виборці, народні депутати, Уповноважений ВР з прав людини, депутати Європарламенту  та спостережні місії.

На цьому тижні скаргою вирішили скористатися й в органах МВС.
Що саме хотіли довести своїм спростуванням право(?)охоронці  можна лише здогадуватися: що у другий візит вони ретельно відпрацювали різницю між проникненням в помешкання і “розмовою біля воріт”, хоча й не заперечують що онук “попросив правоохоронців піти з дому бабусі”? що вони справжні тимурівці і регулярно навідуються до стареньких?  що вони розпитували не “наполегливо”,  а “ввічливо”? що вони “оформляють матеріали”  у випадках агітації  проти партії влади?
Але от Заступник голови ЦВК  вважає що Громадяни мають право агітувати проти, а міліція не має права їм заважати (ВІДЕО).
І що характерно – поки міліція залякує стареньких від “нема що робити”, як вважає А.Магера, суб’єкти виборів наполягають, аби міліція нарешті знайшла час на  свої прямі обов’зки: Міліція не розслідує злочини виборчої кампанії в Харкові.

Втім, – міліція з народом. В сенсі – міліція й собі вирішила побавитися у народну забаву “Інтерактивна карта”.
Тепер кожний може на власні очі пересвідчитися як зазвичай робиться міліцейська статистика – взяті зі стелі цифри прив’язується до населених пунктів, докази приховуються (чи ними просто нехтують) – і справу зроблено, наказ виконано:

Крім того, Міністерство внутрішніх справ відслідковує повідомлення про порушення під час виборів народних депутатів, які висвітлюються на веб-сайтах громадських організацій. У порівнянні з інтерактивними мапами громадських активістів, МВС реєструє щоденно приблизно на 40-50% більше таких повідомлень та забезпечує реагування на них відповідно до законодавства України.

Щодо таких захмарних речей як краудсорсінг, верифікація та, власне, інтерактив,  – то творці “міліцейської карти порушень” явно не заморочувалися.

Та народ, схоже, не збирається чекати милостей від природи та органів правопорядку.
На цьому тижні оголошено про нову народну забаву – Народну ЦВК, яка у звичний вже інтерактивний спосіб, засобами краудсорсингу, збирається самотужки вести підрахунок голосів на підставі сканів бюлетенів з кожної виборчої дільниці.

==========

Тим  часом тиждень виборчої кампанії,   з 02.10  по 08.10, приніс на Інтерактивну карту порушень 102 скарги.

З них:

  • найпопулярніші категорії: порушення порядку агітації (71 скарга), адмінресурс (23), обман (17). На цьому тижні категорія  “підкуп виборців” (14 скарг) вперше (!) за весь час моніторингу не потрапила до трійки непочесного лідерства.
  • Київ вийшов одноосібним лідером (17 скарг)
  • “найпліднішим” днем став вівторок, 2 жовтня, у цей день було зафіксовано 23 скарги

Зміст зафіксованих порушень переважно традиційний: продовольчі пайки, перешкоджання у веденні агітації, друкована продукція без вихідних даних, розміщення агітації на транспорті, агітація чиновниками на робочому місці, публікація результатів соціологічних опитувань без дотримання вимог закону…

Разом з тим вимальовується “картина маслом” по ОВК.  На кінець тижня на карті налічувалися прямі свідчення про різні махінації в роботі 28 ОВК (10, 17, 53, 67, 79, 97, 133, 137, 139, 141, 142, 143, 145, 146, 150, 151, 153, 163, 164, 165, 167, 175, 180, 183, 190, 212, 218, 223). Це більше 10% від загальної кількості. І це, звісно, лише те, що вдалося відслідкувати і задокументувати.

З “родзинок” тижня варто відзначити спілкування кандидата від опозиції із власниками рекламної площі, яке доводить, що при розміщені політичної агітації усі кандидати рівні, але є рівніші.

Втім, буле на тижні й приємне: виборцям набридло мовчки спостерігати, як їм намагаються нав’язати їхні рішення і вони почали успішно протидіяти: Просто скажи “НІ”. Волевиявлення робиться не лише у день виборів

==========

На кінець 10-го тижня виборчої кампанії маємо таку загальну картину по зафіксованих порушеннях Закону “Про вибори народних депутатів України”:

На карту за весь час кампанії додано  950 порушень.
Трійка найчастіших порушень залишилася такою самою, що й у попередній тиждень –  Порушення порядку агітації (571), Адмінресурс (331), Підкуп виборцв (322).
Київ нарешті значною мірою відірвався від переслідувачів  – 122 порушення проти 104 в Одеській області, яка тепер вже прочно закріпилася на другому місці.

Загалом карта порушень виглядає яскраво, хоча це навряд чи є підставою для оптимізму:


=========

Програмні статті Майдану виборчої тематики на цьому тижні:

Володимир Ханас: УДАР по свободі слова

Для тих, хто у важкому поламаному іржавому танку. Повтор. Щодо місць передвиборної агітації.

==========

Попередні публікації цієї теми:

Аналіз результатів моніторингу порушень Закону України  “Про вибори народних депутатів” у період до початку виборчої кампанії можна переглянути тут.

Щотижневі підсумки:
31 липня –  6 серпня

7 – 13   серпня   (в цьому випуску є відео як додавати скарги на карту і як шукати на карті потрібну інформацію)

14 – 20  серпня (в цьому випуску міститься мотиватор, який закликає фіксувати розміщення виборчої агітації на держустановах і держпідприємствах)

21 – 27  серпня (в цьому випуску міститься відео, у якому зібрані приклади використання адмінресурсу)

28 серпня – 3 вересня (в цьому випуску міститься мотиватор, який закликає фіксувати розміщення виборчої агітації у лікувальних закладах)

4 – 10 вересня (тут можна подивитися популярне відео про бійку за агітаційні парасольки)

11-17 вересня (багато посилань на факти перешкоджання агітації та відео з ОВК)

18-24 веерсня (відео нападу на О.Кірша та мотиватор, який пояснює, що подарунки для дітей є непрямим підкупом виборців)

25 вересня – 1 жовтня (підбірка посилань на скарги про фізичне перешкоджання веденню агітації)
=====

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.