Інтерактивна карта шостого тижня виборчої кампанії: святкуємо та фестивалимо

Шостий тиждень виборчої кампанії додав на інтерактивну карту порушень 83 скарги. Це перший тиждень від початку нашого моніторингу, в який спостерігалося не збільшення кількості скарг, а зменшення.  Втім, це зовсім не означає що суб’єкти виборів раптом схаменулися і вирішили дотримуватися вимог закону. Просто  цьому тижню не пощастило мати в соб такий “плідний” день, як 1 вересня, що поставив абсолютний рекорд  нашої карти -35 скарг впродовж одного дня.
Але суб’єкти виборів не збираються “чекати на милості від природи” і вже знайшли вихід, як позбутися буденності поточних тижнів. Про це – трохи згодом.

З 82 скарг цього тижня:

  • Найпопулярнішою категорією (64 скарги)  знова виявилося  “порушення порядку агітації”, другим йде “адмінресурс” (30 скарг). Суттєво здав свої позиції “Підкуп” (лише 16 випадків). Але поступово набирає обертів така категорія, як “Порушення у роботі виборчкомів”. І з огляду на розвиток подій, саме це категорія ще неодноразово нагадає про себе;
  • Найбільша кількість скарг й цього тижня також надійшла з Києва (13), другими по чисельності були Луганщина та Одещина (по 9).
  • Найпліднішим днем стала середа, 5 вересня, яка принесла на карту 17 зафіксованих порушень.

Хоча жеребкування по ОВК було проведене  24 серпня, і ще тоді  почали говорити про потенційні загрози фальсифікацій, масово фіксувати порушення почали саме на цьому тижні, коли ОВК нарешті розпочали роботу чи її видимість. На карті наразі зафіксовані порушення з Харківщини, Житомирщини, Одещини, Полтавщини, хоча насправді це лише верхівка айсберга і з решти областей такі повідомлення ще надходитимуть і надходитимуть. Якщо, звісно, вдастся зберігти хоч мінімальну прозорість та доступність цих комісій.
Як от, наприклад, у м. Роздільна Одеської області:

Але, в очікуванні нових веселих історий з життя виборчкомів, повернемося поки що до наших буднів без свят.
А власне – чому без свят?

У попередні тижні ми прогнозували значне збільшення кількості порушень саме на свята.  Бо саме в ці дні суб’єкти виборчого процесу воліють ощасливлювати електорат всілякими плюшками.
І коли раптом причини для обдаровування об’єктивно відсутні, то…. – правильно, їх треба вигадати.

Розмаїття свят, які згадувалися у повідомленнях цього тижня справді вражає. От якби ще фантазію наших кандидатів – да й у  законотворче русло…

Радісний настрій та святковий дух укріпив чудовий концерт, який продовжив це свято. Яке ж свято трапилося у селі Новомиколаївка Скадовського району Херсонської області 7 вересня? Свято, яке називається конкурс малюнку на асфальті під гаслом «Я люблю свою країну — Україну».

Київщина теж гуляла. Тепер всі ярмарки проходять під патронатом Петра Володимировича. Продавцям видали кульки з відповідною символікою в які вони мали фасувати свої товари

22-23 та 29-30 вересня буде організований турнір з вуличного футболу “Кубок Алли Шлапак” на стадіоні ЗОШ №181(її виборчий округ), оголошення розклеяні по центру міста Києва.

Відбувся фінал 5-го Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я». Звісно, із подарунками від кандидата.

2 вересня відбулося традиційне святкування Дня міста Одеси. Але цього року вперше  було запроваджене окреме святкування по районах міста.  Читай  – “по округах”.

Тож, кандидати продовжують щедро “засівати” електорат на справжніх та вигаданих святах. Втім, наш виборець – то такий  виборець, що й сам радий купуватися хоч на що:

Адже кожний досвідчений шаровик точно знає – це зима в нас щоразу приходить несподівано, а атракціон небаченої щедрості припинеться точно за графіком – 28 жовтня.
От обидві сторони й поспішають.
Так що найближчі тижні нам ще подарують не одне фантасмагоричне свято. На жаль.

А за таких умов інтерактивній карті просто нема куди подітися, крім як  розростатися і квітнути новими порушеннями.

=====

На кінець 6-го тижня виборчої кампанії маємо таку загальну картину по зафіксованиз порушеннях Закону “Про вибори народних депутатів України”:

На карту за весь час кампанії додано 539 порушень.
Трійка найчастіших порушень –  Порушення порядку агітації (249), Підкуп виборцв (226), Адмінресурс (208).
За підсумками 6-го тижня м.Київ по кількості порушень (62) обійшов Одеську область (60), хоча обидва регіони продовжують постійно йти “ноздря в ноздрю”. Вже доволі суттєво відстала Харківщина (49 скарг).
Найчастіше порушення фіксувалися в Одеській  області (49 повідомлень загалом). Місто  Київ із загальною кількістю у 48 повідомлень на цьому тижні вперше відтеснив на третє місце Харківщину, де зафіксовано 44 порушення.
Серед областей із найменшою кількістю зафіксованих порушень Львівщина (6 випадків) відійшла на другий план і за лідерство змагаються Миколаївщина та Севастополь (2 та 3 зафіксованих порушення відповідно)

—–

Попередні публікації цієї теми:

Аналіз результатів моніторингу порушень Закону України  “Про вибори народних депутатів” у період до початку виборчої кампанії можна переглянути тут.

Щотижневі підсумки:
31 липня –  6 серпня

7 – 13   серпня   (в цьому випуску є відео як додавати скарги на карту і як шукати на карті потрібну інформацію)

14 – 20  серпня (в цьому випуску міститься мотиватор, який закликає фіксувати розміщення виборчої агітації на держустановах і держпідприємствах)

21 – 27  серпня (в цьому випуску міститься відео, у якому зібрані приклади використання адмінресурсу)

28 серпня – 3 вересня (в цьому випуску міститься мотиватор, який закликає фіксувати розміщення виборчої агітації у лікувальних закладах)
=====

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.