П’ятий тиждень виборчої кампанії: віртуальна інтерактивна карта впливає на події в реалі

П’ятий тиждень виборчої кампанії залишив на інтерактивній карті порушень 102 скарги.

З них:

  • найпопулярніша категорія (87 скарг)  – порушення порядку агітації, наступними за популярністю були “підкуп виборців” та “адмінресурс” (46 та 43 скарги відповідно);
  • найбільша кількість скарг надійшла з Києва (15), другою по чисельності була Луганщина (13).

Якщо у попередні тижні зростання складало 1,5 рази, то тепер тижнева кількість повідомлень про порушення зросла одразу у 2-рази  порівняно із 50-ю мовідомленнями минулого тижня.

При тому, на цьому тижні, вперше з початку виборчої кампанії, зафіксовані на інтерактивній карті порушення спричинили й видиму реакцію на них.

Так, саме на підставі аналізу поточної ситуації з урахуванням повідомлень з інтерактивної карти, було здійснено Робочий візит Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської до Одеської області:

У рамках візиту передбачено відвідування місць несвободи, а також перевірка інформації, яка надійшла від громадської організації Альянс «Майдан», щодо порушень виборчих прав громадян в Одеській області.

Результати цього візиту доволі наочні.

Найнахабніше на дії омбудсмена відреагували у вже знаменитому своїми порушеннями райцентрі Комінтернівському Одеської області.
Тепер прапор висить НЕ на будинку сільради, а на стовпі поряд.
Тобто, наразі формально порушення нема.
Натомість, меседж в бік виборців та спостерігачів зрозумілий.

В інших населених пунктах району (принаймні тимчасово) відреагували більш відповідально – символіку Партії регіонів поблизу сільських рад було прибрано.

При тому Одеська область залишається лідеркою за кількістю зафіксованих порушень. З такої нагоди детальному огляду одеських винаходів було присвячено окремий допис у тематичному блозі на “Голосі Америки” – Про незбагненну любов одеської влади до партійного прапора

Ще один приклад формального реагування на виявлені порушення був зафіксований на Херсонщині – тут начебто змінився Перелік місць розміщення агітації.  Які ж зміни відбулися насправді, можна прочитати у публікації Майдану Міськрада у традиційному стилі покращила умови для передвиборчої агітації.

Натомість, скарги, розміщені на нашій інтерактивній карті, спричиняли й більш дієву реакцію:

За скаргою з цієї карти в Ярмолинцях громадяни написали в прокуратуру.

Депутати – Литвину: “Сайт Верховної Ради,– не ваша приватна власність!”

Тож, маємо доволі парадоксальну ситуацію – початок періоду реагування на порушення і спроби їх усунути, подекуди – навіть вдалі, співпав у часі із тижнем найбільшого (поки що) зростання кількості зафіксованих порушень. Можна лише здогадуватися, з якою швидкістю збільшувалася б ця снігова куля порушень, якби  суспільство належним чином не реагувало.

—–

На кінець 5-го тижня виборчої кампанії маємо такі проміжні результати щодо порушень Закону “Про вибори народних депутатів України”:

На карту порушень за весь час кампанії додано 439 порушень.
Трійка найчастіших порушень – Підкуп виборцв (226), Порушення порідку агітації (217), Адмінресурс (172).
Найчастіше порушення фіксувалися в Одеській  області (49 повідомлень загалом). Місто  Київ із загальною кількістю у 48 повідомлень на цьому тижні вперше відтеснив на третє місце Харківщину, де зафіксовано 44 порушення. Найспокійнішою досі залишається Львівщина, хоча й там вже було зафіксовано 2 порушення.
У наповненні інтерактивної карти на регулярнії основі беруть участь 57 репортерів-волонтерів. Крім того, є багато випадків одноразового надсилання повідомлень. Їхні автори є потенційними джерелами нової інформації.

Оскільки випадки порушень порядку агітації частішають, було вирішено деталізувати такі види порушень у наочних просвітницьких матеріалах. На цьому тижні зроблено мотиватор про агітацію в лікувальних закладах:

Просимо всіх, хто зацікавлений у зменшенні кількості порушень та поінформованості  учасників виборчого процесу, поширювати цю картинку усіма можливими способами, в першу чергу – за межами інтернету:

—–

Попередні публікації цієї теми:

Аналіз результатів моніторингу порушень Закону України  “Про вибори народних депутатів” у період до початку виборчої кампанії можна переглянути тут.

Щотижневі підсумки:
31 липня –  6 серпня

7 – 13   серпня   (в цьому випуску є відео як додавати скарги на карту і як шукати на карті потрібну інформацію)

14 – 20  серпня (в цьому випуску міститься мотиватор, який закликає фіксувати розміщення виборчої агітації на держустановах і держпідприємствах)

21 – 27  серпня (в цьому випуску міститься відео, у якому зібрані приклади використання адмінресурсу)
—–

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.