900 000 людей філіппінської єпархії Малобос постраждали від катастрофічних повеней

Цього місяця Філіппіни, особливо, регіони на північ від столиці Маніли, а зокрема єпархія Малобос, постраждали від катастрофічних повеней. Згідно єпископа Йозе Франциско Олівероса, який звернувся до католицької допоміжної організації «Церква в потребі», від повеней постраждало близько 900 000 людей у 23 містах.

У містах Hagonoy і Calumpit, згідно свідчення предстоятеля єпархії Малобос, людини стояли по шию у воді очікуючи на порятунок. Дванадцять парафій були настільки підтоплені, що навіть Церкви опинилися цілком під водою.

Владика Оліверос піддав критиці державну владу, яка замешкалась оголосити надзвичайний стан у зв’язку з широкомасштабними та катастрофічними повенями. «Внаслідок цього допомога та порятунок постраждалих здійснювалися недостатньо швидко», – наголосив він. Зокрема, часто люди залишалися без харчування. В цій ситуації єпископ надав для допомоги потерпілим єпархіальну кухню.

Наслідки катастрофи підсилювались на фоні людської безвідповідальності, так наприклад, залишились відкритими шлюзи дамб під час припливу океану, що підсилило руйнівні наслідки повені.

Два роки тому назад єпархія Малобос вже постраждала від катастрофічних повеней. Деякі наслідки ще і до сьогодні не є подолані. Єпископ Оліверос звернувся з проханням про допомогу для постраждалих. Він зокрема наголосив, що хоча Філіппіни і «привикли до природних катастроф» і є «у подібних ситуаціях досить стійкими», однак у випадку даного стихійного лиха не можуть дати собі раду без зовнішньої допомоги.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології