Українець, що пережив Голодомор, тепер допомагає голодуючим в Африці

110 тисяч доларів передали українці Канади організації ЮНІСЕФ для закупівлі харчів, питної води і ліків для сомалійців, котрі потерпають від голоду. Одним із учасників передачі став українець Степан Горлач, що пережив Голодомор 1932—1933 років. 

Українсько-канадська громада надала чек на суму 110 тисяч доларів організації ЮНІСЕФ Канади на допомогу голодуючим в Африці. Кошти зібрали згідно із програмою федерального уряду Канади «На кожний подарований долар — ще один долар від уряду Канади».

Учасником процесу передачі чека був українець Степан Горлач, який пережив Голодомор в Україні у 1932—1933 роках. «У 1932—1933 роках в Україні, житниці Європи, помирало до тисячі людей за годину. Радянська влада навмисно виморила голодом українські території, закривши кордон та ізолювавши етнічно-український район Кубані. У результаті голодуючі українці, котрі у пошуках їжі хотіли врятуватися втечею на сусідні території, не мали можливості уникнути смерті. Мільйони загинули в умисно сфабрикованій совєтами кампанії Голодомору», — наголосив Горлач.

Українець закликав допомагати голодуючим Сомалі, адже «сором бачити людей, котрі помирають з голоду в той час, коли ми маємо більше, ніж потрібно».

«ЮНІСЕФ сьогодні допомагає одному мільйону і двомстам тисячам сомалійських громадян чистою водою, харчуванням та ліками, — каже президент ЮНІСЕФ Канади Девід Морлі. — Підтримка буде потрібна і в 2012 році, тому постійна щедрість таких прихильників, як Конгрес українців Канади, є критичним для порятунку життя дітей». Президент Конгресу українців Канади Павло Грод додав, що українці з власного досвіду знають про жахливі наслідки голоду.

Нагадаємо, що з ініціативи Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв голодомору-геноциду 1932—1933 років 26 листопада 2011 року відбудеться всеукраїнський меморіальний захід у Києві біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів», пройдуть вшанування у всіх містах країни. О 16-й годині — загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалять свічки біля меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

21 по 27 листопада 2011 року в рамках «Всеканадського тижня усвідомлення Голодомору» заходи пам’яті відбудуться по всій Канаді.

Контакти для медіа:
history@cdvr.org.ua
тел./факс: +380 32 247-45-22,+380 63 628-68-69