Вармінсько-мазурська мозаїка

На території Вармінсько- Мазурського воєводства проживає сьогодні близько півтора мільйона осіб. Із чого 20 тисяч становлять автохтони, 65 тис. це українці. Як стверджує представник воєводи у справах національних та етнічних меншин Йоанна Ванковська-Собесяк – у регіоні працює 56 шкіл, в яких можна вивчати українську мову та 12 шкіл, де можна опановувати німецьку. – На мою думку польсько-українські відносини, мимо трагічної історії є взірцевими. Українці організують чимало культурних заходів, беруть участь у виборах, є згуртовані – додає.

Однак голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради Об’єднання українців у Польщі Степан Мігус вважає, що у польсько-українських відносинах весь час присутні нез’ясовані питання пов’язані з трагічними подіями на Волині. Ситуацію ускладнює факт, що згаданими справами займаються невідповідні особи.

На думку соціолога Яцека Понедзялека, українська меншина проживає культурний ренесанс. Слід підкреслити, що українскість в цьому регіоні специфічна, має своєрідне забарвлення.

Джерело:
”Gazeta Olsztyńska” № 240
„Warmińko-mazurska kolorowa mozaika” by Ewa Mazgal

Поставив:
Андрій Сидор