Безлика Діаспора

Павло Садоха

Останнім часом українські масмедія часто використовують узагальнене визначення «Діаспора» для оприлюднення заяв, чи позицій окремих активістів громадських організацій, чисельнісь яких нерідко сягає трьох членів.

Особливо таке узагальнення почали використовувати після того, як все більш організовані громади трудових мігрантів закордонних українців почали активно висловлювати свою позицію, щодо політичних та соціальних проблем в Україні.

Досвід громадського впливу, який є важливим елементом політики країн ЄС, міг би суттєво допомогти українському суспільству знайти компроміси для створення умов економічного та соціального розвитку на засадах демократії. Та, нажаль, теперішній владі в Україні така модель є несприйнятною і заважатиме встановленню диктатури.

Українські громадські організації за кордоном в своїй більшості не підтримують жодної політичної партії в Україні. Вони створювалися з власної ініціативи самих мігрантів, в основному, дла захисту своїх соціальних прав та культурних потреб у країнах перебування.

Але, з часом, через політичні кризи та небайдужість до становища в Україні, громадські організації, створені мігрантами нової хвилі, почали не тільки внутрішню співпрацю, але і співпрацю між країнами свого перебування. Особливо цьому сприяли Форуми УВКР та вступ організацій до СКУ і ЄКУ, де на противагу українським партіям єдиним обєктом діяльності є Україна у всіх її змістових значеннях.

Така позапартійна сила, яка, з одного боку, складається з громадян України (тобто, користується виборчим правом, хоча і в обмежених формах), а з іншого, вже має деякий вплив щодо формування позиції про українські справи у країнах ЄС, до якої так декларативно прагне нинішня влада, не може залишатися поза увагою Януковича і його команди, яким у потрібно все частіше відбиватися перед світом від звинувачень про узурпацію влади.

Тому команда теперішнього президента України почала застосовувати старі прийоми у боротьбі з неугодними. Або, через ігнорацію, як то відсутність Януковича на відкритті 5 Форуму УВКР цього року, або штучного створення полярних позицій щодо проблем в Україні серед українських громадських організацій за кордоном.

А це, ще раз показує, що ця влада не зацікавлена, ні в повноправному громадському суспільстві, ні в інтеграції до ЄС.

Голова Спілки українців у Португалії
Павло Садоха