Самовикриття Сальдо: підтверджуються чутки про особисту зацікавленість

Скандальні історії навколо  землевідводів в Херсоні почалися не рік і не два тому. Злі язики постійно кажуть, що головним натхненником земельного дерибану є особисто міський голова.

Але пан Сальдо успішно відкидав усі наклепи  – адже одне рішення прийняв виконком, за друге проголосувала міськрада, по третьому – питання в порядок денний вніс депутат, четверте виникло з подачі прокуратури. А міський голова лише забезпечує дотримання процедури, не більше.

І раптом – несподівана “зміна курсу”.

В середині вересня Херсоном поповзли чутки, що у місті планують відкрити Макдональдс.  За кілька днів в представництві компанії відповіли на запит журналістів та підтвердили, що плани відповідні мають, але із місцем ще не визначилися.

Та 18 жовтня скликається  останнє в цьому році засідання громадської ради при міському голові, і, як повідомив сайт Херсонської міськради,:

Зокрема, В.Сальдо знайшов підтримку громадськості щодо доцільності будівництва в Херсона ресторанного комплексу сімейного типу однієї із найвідоміших світових мереж.

Втім, присутні на засіданні громадської ради описали те, що відбувалося дещо інакше, ніж офіційний сайт:

Собрание было вроде как какое-то итоговое, но сначала мэру решили задать наболевший вопрос про Макдональдс. Дальше всё развивалось по сценарию детского утренника…

Дети: Дед Мороз, Дед Мороз! Ты изменения в генплан внёс?

Дед Мороз: Да, дети! И теперь у нас будет Макдональдс! Дети, вы хотите в Макдональсд?

Дети (хором): Даааа!

Дед Мороз: Какие хорошие дети! Но есть другие дети, плохие, которые не хотят в Макдональдс! А давайте, дети, их не пустим в наш Макдональдс?

Дети: Даааа!

Одна девочка: Нет, пусть приходят и завидуют!

Мальчик: Дед Мороз, а есть ещё другие дети, которым плохо – они наркоманы и зависимые от компьютера. Их нужно лечить. Мы хотим построить домик, в котором будем помогать таким детям. Дед Мороз, а можно нам кусочек земли, чтобы построить домик для больных детей?

Дед Мороз: Ну, это вопрос не ко мне, а к совету снеговиков… Всё, я пошёл. Меня ждут другие дети…

 

А 25 жовтня  В.Сальдо давав традиційну прес-конференцію напередодні пленарного засідання сесії міськради.

Отдельно мэр Сальдо коснулся вопроса строительства МакДональдса: “Он будет построен на углу пр-та Ушакова и ул. Перекопской, на месте старого общественного туалета, который давно не работает, и парковой зоны касаться не будет”, – сообщил мэр, и всем присутствующим продемонстрировали проект заведения фаст-фуда. 

Мэр Владимир Сальдо продемонстрировал журналистам локализацию будущего ресторана быстрого питания McDonalds.

(за посиланнями ще декілька додаткових подробиць, які повідомив міський голова на своїй офіційній прес-конференції).

До того ж на обох заходах міський голова особливий наголос робив  на 2,5 млн. дол.США, які будуть витрачені забудовником (при тому, що ніякого проекту будівництва ще в природі бути не може, хоча присутнім на прес-конференції демонстрували начебто проектні рішення для майбутнього ресторану).

28 жовтня відбулося пленарне засідання сесії міськради, після якого міський голова дав коротке інтерв’ю (найважливіше в нашому контексті – з позначки 1:30) :

Тобто, сам пан Сальдо хоч і прямо заявив, що поки що ніякого землевідводу в інтересах Макдональдсу нема, та, разом з тим,  особливо підкреслив – розміщення вказаного ресторану у зазначеному ним місці – лише питання часу.

Сказане міським головою підтверджують також знайдені уважними городянами  зміни на карті внаслідок скандально прийнятого коригування Генплану, які точно не виносилися на обговорення (червона пляма у лівому верхньому куті прямокутника парку):

А згодом з’явилася заява від керівництва Макдональдсу про те, що вони із місцем розташування ресторану в Херсоні ще не визначилися

Тож, виходить, що хтось таки бреше: або пан Сальдо, який стверджує, що він намагається відповідати побажанням міжнародної компанії, чи та сама компанія, яка заявляє, що таких вимог не висувала.

Ну, і головне – можливо, вперше лобіюванням інтересів окремого забудовника займається особисто міський голова, а не начебто члени виконкому, депутати чи ще якісь зацікавлені особи.

Більше того. Як з’ясувалося нещодавно –   під час адмін-нальоту на ресторан “Бомонд” пан Сальдо віддавав виконавцям команди зі свого робочого кабінету через мобільний телефон у присутності двох свідків з числа тих, хто публічно висловлює свою занепокоєність процедурою затвердження та змістом “скоригованого” Генплану, спробами побудувати Макдональдс у парку та іншими містобудівними новаціями  херсонської влади.

Отже, після ланцюга зазначених подій постає питання – чому Володимр Сальдо раптом почав відкрито демонструвати не лише свою участь у різних земельних оборудках, а й демонструвати  свою особисту керівну роль у них? Що  це: фарс, тиск чи ейфорія від власної безкарності?

 

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.