Визначено переможця третьої премії «За громадянську позицію» імені Джеймса Мейса

Прес-реліз

Третім лауреатом премії «За громадянську позицію» імені Джеймса Мейса

став публіцист, письменник та філософ Сергій Грабовський

 

      Премію «За громадянську позицію» імені Джеймса Мейса засновано головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною 2009 року. За її словами, «підтримувати громадянську позицію завжди складно, утім, це треба робити, а ще — культивувати пам’ять і вдячність». Особливо складно вирощувати громадянське сьогодні. Тому «День», докладаючи чимало зусиль, залучає кошти меценатів і підтримує авторів, чиї публіцистичні праці сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної самосвідомості, а також визнанню Голодомору геноцидом проти українців. Тобто того, над чим так наполегливо і безупинно працював визначний вчений, дослідник Голодомору 1932—1933-го років, журналіст «Дня» Джеймс Мейс.

            Першим лауреатом премії «За громадянську позицію» став публіцист та історик Ігор Лосєв, а 2010-го нагороду присудили журналісту «Дня» історику Ігореві Сюндюкову. Цього ж року журі премії майже одностайно підтримало кандидатуру Сергія Грабовського.

—                 Я повністю підтримую рішення щодо призначення престижної премії імені Джеймса Мейса видатному українському публіцисту і філософу Сергію Грабовському, — говорить голова журі, відомий публіцист і дипломат Юрій Щербак. — Це людина, статті якої прикрашають сторінки газети «День», вирізняючись своєю актуальністю і глибоким змістом. Кожен матеріал Сергія Грабовського — це своєрідний політичний і публіцистичний перл, в якому події аналізуються об’єктивно та з великим знанням того, що, власне, стоїть за цими подіями. Він дає блискучі коментарі як з приводу історичних подій минулого, так і з приводу актуальних питань сьогодення, що хвил­юють суспільство. Відповіді Грабовського на ті запитання, які стоять перед нами усіма, часто бувають дуже гострими і парадоксальними, але в них можна прочитати ті слова істини, яку далеко не всім під силу збагнути. Я дуже радий, що саме ця премія цього року присуджена Сергію Грабовському. Думаю, що таке рішення є на сьогодні найбільш адекватним. І звичайно, хотів би привітати пана Сергія з цією нагородою.

 

Грабовський Сергій Ігоровичпубліцист, журналіст, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, кандидат філософських наук з 1995 р. Автор 5 книжок. У 1984 р. закінчив Київський університет ім. Т.Шевченка, філософський факультет. У журналістиці – з 1986 року. Працював співробітником Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України. Постійно публікується в друкованих та інтернет-ЗМІ, зокрема в газеті «День».

 

Вручення премії  «За громадянську позицію» відбудеться 

24 (четвер) листопада 2011 р.

вул. Маршала Тимошенка, 2-Л,

4-й поверх, конференц-зал газети «День»

 

т.(044) 414-43-31; 414-40-66; 414-98-20

факс: 414-44-26;

e-mail: master@day.kiev.ua та pr@day.kiev.ua