Жителі с.Зелена вже тиждень блокують дорогу або критична ситуація з дорогами Надвірнянщини

Дороги Надвірнянського району викликають не лише незадоволення людей, але й стали причиною радикальних дій. До них вдалися дещо раніше жителі гірської Пасічної, а 12 вересня жителі села Зелена, які перекрили центральну дорогу. Голова Надвірнянської РДА 13 вересня пообіцяв жителям села, що ніяка важка техніка не поїде по їхній дорозі, доки не будуть завершені ремонтні роботи. Дорогу селяни розблокували.

Та пройшов час виконання «регіональних» обіцянок і 1 листопада жителі с.Зеленої вдалися знову до блокування дороги. Терпіння людям прийшов край.

Основною причиною блокування селянами дороги являється стан автошляхів. Але останньою каплею стала нещодавно транспортна пригода. В шкільного автобуса, який возить дітей до школи в Зеленій з присілків Максимець та Фентираль під час руху відвалилися два задніх колеса. На той час в автобусі перебувало зо два десятка дітей. На цей раз все закінчилося щасливо. Деякі школярі поломки не помітили. а інші сприйняли це як пригоду. Але причина в місцевих дорогах і в тих ямах, через які щодня ”скаче” шкільний автобус.

І ось вже восьмий день люди не пропускають жодний транспорт, крім оперативних служб. Ні маршрутні автобуси, ні легковий транспорт більше тижня не курсує дорогою. Не пропускають і автомобілі з харчами. Підприємці на «кордоні» перегружають продукти з «великої землі» в інші автомобілі і розвозять по магазинах.

3-го листопада, після зустрічі страйкарів з керівниками РДА, працівники дорожної служби розпочали ремонт дороги. В ями заливають смолу і засипають сухим щебенем. Такі латки протримаються, напевне, не довго. Але краще щось ніж нічого.

Хоча ремонтні роботи розпочалися, дорогу не розблоковано. Люди не вірять масним обіцянкам владних чиновників. Вони вже навчені гірким досвідом попередніх протистоянь. Це не перше перекриття дороги в с.Зелена. Як в червні місяці так і в вересні ц.р. ремонтники заїздили в село, розпочинали ремонт, блокування дороги знімали і на другий же день пропадали і працівники дорожної служби.

Тепер за чотири дні проведення ремонтних робіт (так званого ямкового ремонту) дві дорожні бригади пройшли два кілометри дороги. На допомогу дорожникам виходять люди і розносять та розправляють щебінь, ремонтують свою дорожу. А протяжність дороги в с.Зелена 20 км. Вимоги у страйкарів чіткі: повний ремонт дороги і мостів, які ще з повені 2008 року знаходяться в аварійному стані.

На зустріч з людьми прибув заступник голови Надвірнянської РДА С.Іроденко. Та розмова не склалася. Люди стоять на своєму до останнього: повний ремонт дороги, а інакше дорога буде заблокована!

З підтримкою до страйкарів прибули депутати Надвірнянської районної ради М.Іваночко, В.Соць, В.Котляров. Вислухавши людей, вивчивши їхні вимоги свободівці пообіцяли сприяння у вирішенні проблеми дороги с.Зелена.

Так як блокування дороги відбувається і в день і в ночі, а ночі в горах в цей час дуже холодні, пронизливі вітри збивають з ніг, мінусова температура ціпенить руки і ноги, свободівці розгорнули для страйкарів військовий намет. Тут люди зможуть прихиститися від несприятливої погоди.

Зеленського сільського голову ми зустріли біля ремонтників з лопатою. Він та ще декілька селян допомагали дородникам в проведенні ремонту. А ввечері сільський голова з людьми на «барикаді».
Питання стану доріг в Надвірнянському районі не виникло сьогодні. Про цей жахливий стан депутати-свободівці наголошують вже не перший раз. 4 серпня ц.р. Надвірнянська районна рада, за поданням голови В.Поповича, прийняла звернення до обласної ради, Президента та Кабміну щодо утримання доріг державного й обласного значення, які знаходяться на балансі Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області.

«Та віз і нині там.»

Незадоволення громадян станом доріг у районі породжує ланцюгову реакцію. Громади сіл Гаврилівка, Парище, Лісна Велесниця, Лісна Тарновиця офіційно попередили органи влади району про наміри перекрити дорогу державного значення Рогатин-Мукачево та залізницю Львів-Рахів із вимогою негайного ремонту автомобільних доріг, які пролягають через їхні населені пункти.

с.Зелена Надвірнянський район Івано-Франківська область

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair