“Чорноморку” та “Юг” виселяють з приміщенння

Перед редакціями двох обласних газет — «Чорноморські новини» та «Юг», погрожуючи виселенням, поставили вимогу: до 15 грудня відмовитися від приміщень, які вони займають.
У зв’язку з цим ми виступаємо зі спільною заявою про спробу знищити дві газети, які мають сміливість критикувати бездарну всезагребущу владу, та про чиюсь спробу заволодіти державним майном, яке ще у 1992 році у законний спосіб було передано на баланс редакцій.

1 грудня, буквально за декілька хвилин до завершення робочого дня, нарочний приніс редакціям листи, в яких, зокрема, сказано: «У термін до 15 грудня 2011 року подати заступнику директора ООКП «Видавництво «Чорномор’я» Мунтяну Б. І. (каб. №315) заяву та пакет правоустановчих документів для укладення договору оренди нежитлових приміщень». А завершується лист-«пропозиція» такими словами: «У разі невиконання наших пропозицій нами будуть вжиті, встановлені законодавством України, заходи по виселенню Вас…»
Історія повторюється. Це вже не перша спроба забрати редакційні приміщення, але погроза виселення звучить вперше, і цю погрозу ми розцінюємо не інакше, як перешкоджання професійній діяльності, тиск на ЗМІ та намір незаконно заволодіти майном, яке передане на баланс «Чорноморських новин» та «Юга» державою.

Дозволимо собі коротко нагадати передісторію нинішньої ситуації. У 2007 році приміщення видавництва «Чорномор’я», вочевидь, викликали у когось посилений інтерес. Оскільки значна частина площ редакційного корпусу перебуває на балансі трьох редакцій — «Вечерней Одессы», «Чорноморських новин» та «Юга», з керівництвом газет почалися «переговори», мовляв, віддайте, передайте, поділіться. Та оскільки всі ці «пропозиції» аж ніяк не вписувалися у рамки законодавства, редакції їх відхилили. Але бажання заволодіти приміщенням було, вочевидь, дуже сильним. Тож наприкінці року комунальне підприємство «Видавництво «Чорномор’я» звернулося у Господарський суд Одеської області з позовною заявою, в якій просило зобов’язати «Вечернюю Одессу», «Чорноморські новини» та «Юг» передати приміщення з балансів редакцій на баланс цього КП.

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши та дослідивши всі письмові докази у справі, суд не знайшов підстав для задоволення позову і відмовив видавництву у його вимогах, таким чином підтвердивши законність перебування спірних приміщень на балансах редакцій. Це рішення Господарського суду Одеської області набуло законної сили 23 березня 2008 року і є обов’язковим для виконання на всій території України.

Однак усупереч цьому вердикту видавництво «Чорномор’я» знову взялося стверджувати, що саме воно має право розпоряджатися приміщеннями, які займають редакції. І не просто стверджувати. Цього разу комунальне підприємство вдалося до погроз про виселення. У цих умовах єдиним шансом захистити наші редакції від можливих рейдерських зазіхань, захистити інтереси держави, яка є власником приміщень, на які так заповзято претендує комунальне підприємство (чи той «хтось», хто стоїть за цим тиском на колективи «Чорноморських новини» і «Юга»), ми вимушені звернутися до суду з позовом про усунення перешкод у володінні службовими приміщеннями.

Окрім зазначеного, хочемо також нагадати тим, хто стоїть за цією спробою знищити не милі владі газети, що 20 травня 2010 року Верховна Рада України ухвалила закон № 2274-VI «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», яким встановлено пряму заборону будь-якого відчуження (у тому числі укладання будь-яких цивільно-правових актів, що передбачають перехід права власності або користування до інших юридичних та фізичних осіб) приміщень, у яких перебувають засоби масової інформації. Відтак вимога, чи, як написано в листі, «пропозиція», КП «Видавництво «Чорномор’я» є прямим порушенням норм цього закону.

На найвищому державному рівні, з уст керівництва області постійно тільки те й чутно, як вільно і безперешкодно живуть ЗМІ в Україні і на Одещині зокрема. А тим часом двом газетам, які є частиною історії нашого краю («Чорноморським новинам» наступного року сповниться 95 років, «Югу» — 74), погрожують виселенням з приміщень.

Про подальший розвиток ситуації ми неодмінно інформуватимемо наших читачів та широку громадськість, у тому числі міжнародну.

Колективи редакцій газет
«Чорноморські новини» та «Юг».
About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.