Хто розсекретить Генплани запорізьких міст?

16го грудня, в пятницю, о 10.00 у приміщенні Обласного центру молоді експерти з питань містобудування, представники місцевої влади та громадськості шукатимуть відповідь на це питання.

Мешканці міст Запорізької області не мають доступу до інформації про власні міста,  перспективи їх економічного розвитку, стан довкілля, не мають можливості контролювати використання земель. Це продемонстрували дані моніторингового дослідження доступності для громадян генеральних планів міст України: жодне зі 196 охоплених моніторингом міст не запропонувало для ознайомлення якісну та повноцінну копію генерального плану або його картографічної складової, що суперечить чинному законодавству.

Про стан цієї ситуації розкажуть експерти Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ), які протягом двох років проводили згадане дослідження. В ході обговорення планується знайти можливості вирішення проблеми спільними зусиллями місцевої влади та громадськості.

Зокрема, будуть представлені результати моніторингу доступності генпланів шести міст Запорізької області, в тому числі Запоріжжя, Бердянська, Енергодару, Мелітополя та ін.

* * *

Генеральний план населеного пункту – це найважливіший документ у сфері містобудування. Він затверджується органами місцевого самоврядування й визначає розвиток міста на найближчі роки. Відповідно до Конституції України, органи місцевого самоврядування представляють відповідну територіальну громаду, а відтак мають здійснюють свої функції від її імені та виключно в її інтересах.

* * *

Захід відбуватиметься в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

Презентація в Запоріжжі відбуватиметься за підтримки Благодійного фонду «Оберіг» й громадської організації «Укрпростір».

Мета проекту: стимулювати центральні органи державної влади й органи місцевого самоврядування розробити та впровадити в життя процедуру зняття обмежувальних грифів із генпланів українських міст за активної участі громадськості та з урахуванням громадських інтересів.

Захід відбудеться:

16 грудня 2011 року

о 10.00

вул. Патріотична, 49

 

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Володимир Щербаченко

тел. 067 640 94 40

e-mail: planmista@gmail.com

www.totalaction.org.ua

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.