На першому щаблі бомжі, а на другому – пенсіонери

Люди похилого віку про свій соціальний стан: «На першому щаблі  бомжі, а на другому – пенсіонери»

Згідно того, як держава ставиться до стареньких та дітей, можна робити
висновки щодо рівня соціальної захищеності всього суспільства в цілому і
щодо рівня демократичності країни взагалі.
Стан дотримання соціальних прав пенсіонерів став об’єктом дослідження
експертів ХОО КВУ: у липні – вересні цього року було  проведено Моніторинг дотримання соціальних прав  та доступності судів для пенсіонерів.
Результати цієї роботи були презентовані  та обговорені на круглому столі, що відбувся 29 листопада у прес-клубі газети «Новий день».

Доповідали:
Дементій Бєлий, голова ХОО КВУ, Наталія Богренцова, керівник інформаційних програм ХОО КВУ;  Олександр Мошнягул, експерт – аналітик;  Олександр Токаленко,керівник юридичної служби;  Галина Бахматова, заступник голови ХОО КВУ.
Ось  як пенсіонери самі оцінюють свій соціальний стан згідно опитування,
здійсненого  Соціологічною лабораторією ХОО КВУ:
•       91,7% учасників опитування відчувають себе на самому низькому
соціальному  щаблі
•       87,3% незадоволені дотриманням їхніх соціальних прав
•       91,4% респондентів дали негативні оцінки дотримання права на
достойне життя
•       82,1% опитаних визнали наявність значних матеріальних труднощів
•       88,2% не мають можливостей повноцінно харчуватися.
95,3% опитаних вважають, що причиною всьому є недостатній рівень захисту з боку держави від зниження рівня життя, а 59,9%  респондентів  бачать проблему у недостатності юридичної допомоги при  захисті власних прав.

Дуже цікавими є погляди пенсіонерів, які вже намагалися  захищати свої
права: приблизно однакова кількість респондентів визнала ефективними такі форми захисту прав, як звернення до суду, а саме до  Європейського (29,4%) та національного (28,2%).  Захист з боку громадських консультантів (9,2%) прирівнюють до роботи професійних адвокатів (9,8%). Можна зробити висновок, що правозахисна робота громадських організацій має довіру і є дуже необхідною. Проте, наявний низький рівень обізнаності громадян щодо роботи правозахисних організацій та безкоштовної правової допомоги, а також недостатньо професійних юристів та організацій в цілому, які працюють у цій сфері. І як наслідок, ми маємо високий рівень протестних настроїв (32,5%), що говорить про недовіру до правових методів захисту.
Загальний звіт про це  дослідження вийшов друком у книжковій серії ХО КВУ «Політичний портрет Херсонщини»   під назвою  «Моніторинг соціальних прав людей похилого віку». Він є  також на сайті «Політична Херсонщина».
В обговоренні соціальних проблем за круглим столом  взяли участь
представники громадських організацій, що опікуються правами ветеранів,
пенсіонерів, «дітей війни», депутати міської ради, посадові особи органів
державної влади, які відповідають за пенсійне забезпечення та соціальний
захист людей похилого віку, журналісти.
Зокрема, на круглому столі виступила Людмила Тарнавська, заступник
начальника Головного управління Пенсійного фонду в Херсонській області. Вона розповіла про фінансові труднощі, які переживає пенсійна система України, і пояснила, що фонд не здійснює доплати «дітям війни» з об’єктивних причин: у Державному бюджеті на 2011 рік не закладені кошти на виплату компенсацій по судовим рішенням.
І дійсно, ці проблеми не можливо вирішити лише  на місцевому рівні. Проте, учасники круглого столу закликали чиновників  не просто мовчки виконувати вказівки зверху, а доводити до відома центральних органів влади, що прості громадяни не вдоволені таким станом речей, і що треба докорінно міняти соціальну політику  держави.
Більшість виступів учасників – представників ветеранських організацій –
були сповнені болю та невдоволення, а ще почуттям безвиході, розумінням того, що у найближчий час подолати плачевний соціальний стан пенсіонерів не вийде.
Єдиний загальний висновок круглого столу, що підтримали всі його участинки: країні потрібні докорінні, радикальні реформи, які повністю змінять соціальну політику, систему соціального захисту та допомоги людям пенсійного віку. На разі суспільство стоїть на порозі парламентських виборів, і саме час замислитись над тим, кого обирати до законодавчого органу, яка політична сила зможе взяти на себе відповідальність за системні перетворення?
Необхідний свідомий, продуманий вибір всіх громадян України.

Звісно, що теперішнім пенсіонерам не можливо суттєво допомогти в покращенні їхнього матеріального стану. Проте, ми можемо змінити морально-етичне ставлення до людей, які пройшли важкий життєвий шлях, і не зі своєї вини опинилися на найнижчому соціальному щаблі. Ми можемо просто бути ввічливими, терпимими, не допускати хамства по відношенню до стареньких, коли вони приходять до кабінетів чиновників, до судових органів, коли намагаються скористатися правом на пільговий проїзд у транспорті…  Для цього не треба додаткових коштів, законодавчих актів – треба просто бути людьми.
За підсумками обговорення учасники прийняли Резолюцію, де зазначались
стратегічні завдання: застосовувати механізми впливу на діяльність влади
(вносити пропозиції щодо покращення законодавства та практики застосування до законодавчих органів влади, писати відкриті листи, звернення до депутатів різних рівнів, організовувати широкі інформаційні кампанії); закликати владу при формуванні Державного бюджету враховувати достатнє фінансування для забезпечення соціальних виплат пенсіонерам.
Були також поставлені і  короткострокові завдання: продовжувати надавати безкоштовну правову допомогу людям похилого віку, розширювати кількість громадських консультантів та пунктів правової допомоги; посилювати інформаційні можливості для пенсіонерів.
Можна було б  створити «Центр правового інформування пенсіонерів» (на базі ХОО КВУ та інших зацікавлених громадських організацій). Ефективним було б застосовувати соціальні мережі як засіб оперативної передачі інформації від користувачів Інтернету до тих, хто не має доступу до мережі. Необхідно широко інформувати про успішні історії захисту плав людини в місцевих ЗМІ, щоб подолати зневіру людей  у можливості захистити свої права і досягти справедливості.

Наталія Богренцова, Прес-служба ХОО КВУ

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.