Оголошується стан бойової готовності по Десятинній

За офіційною інформацією КМДА, 23 грудня 2011 року розпочато роботи з консервації фундаменту Десятинної церкви. Ряд фактів вказує на те, що громадськість під час новорічних свят має перебувати у стані підвищеної бойової готовності, будучи готовою перешкодити переростанню консерваційних робіт у спорудження сучасного храму на місці Десятинної церкви.

 За інформацією, якою володіє  громадянська ініціатива “Збережи старий Київ”, у релігійній громаді, котра незаконно встановила тимчасову капличку на території біля фундаменту Десятинної церкви, мають намір використати початок робіт з консервації для реалізації свого задуму спорудити модерновий храмовий комплекс на місці давньої святині.

 Проти такого псевдо-відновлення Десятинної церкви виступають науковці та пам’яткоохоронна громадськість держави.

 Нагадаємо, що у ніч з 25 на 26 травня поточного року на територію Історичного музею, де знаходяться рештки Десятинної церкви, невідомими було завезено будівельні вагончики. Священики каплички, котра знаходиться на Десятинці, визнали, що ці вагончики призначено для облаштування будівництва храму на місці фундаменту Десятинної. Тривожним також є і той факт, що рішення про достатньо прості роботи – засипання піщаним ґрунтом решток фундаменту Десятинки – не могли прийняти протягом багатьох місяців. Це наштовхує на підозри, що консервація може стати лише маскуванням для початку реальних будівельних робіт під Новий рік та Різдво – найбільш сприятливий час для незаконних будівельних операцій. Приміром, того року було знищено окрасу Подолу – “садибу Казанського”, будинок за адресою Сагайдачного, 1.

 У ситуації з Дестинкою київська влада грає на боці церковної громади. Так, зокрема, 29 червня прокуратура міста Києва звернулася до КМДА з вимогою демонтувати тимчасову церковну споруду на території Десятинки, що не було зроблено. В той же час, з початку року київські чиновники добилися ліквідації більш ніж тисячі тимчасових споруд по місту.

 Громадянська ініціатива “Збережи старий Київ” закликає усіх небайдужих громадян, особливо спеціалістів з будівництва, протягом новорічних свят долучитися до цілодобового стеження за ходом робіт з консервації на Десятинці, і у випадку виявлення підозрілих дій негайно повідомляти ЗМІ, активістів чи місцевих жителів.

http://www.facebook.com/groups/156718041013799/

saveoldkyiv.livejournal.com

З повагою,

Ігор Луценко,

+380674676253

https://blogs.pravda.com.ua/authors/lucenko/