Презентація в Луганську чеського документального фільму “Бандерівці”.

23 грудня 2011 року Г І «Права Справа», спільно з побратимами з ГО «Поклик нації», за сприяння консульства Республіки Чехії у Львові ,презентували в Луганську чеську документальну стрічку «Бандерівці».
. Основою для документального фільму стали свідчення очевидців боротьби Української повстанської армії за незалежність України. Події охоплюють період від початку визвольного руху і до наших днів. Слід зазначити , що над фільмом працювали чеські історики та публіцисти. В основу стрічки поклали свідчення очевидців діяльності УПА й коментарі іноземних та українських істориків. Також у фільмі лунають повстанські пісні.
У центрі сюжету картини “Бандерівці” – рейд УПА теренами Чехословаччини 1947 року. Глядача знайомлять із перипетіями встановлення радянської влади в Україні, сталінськими репресіями, німецькою окупацією. У споминах автори розкривають переплетіння людських доль, стосунки із місцевим населенням в Україні, а потім у Словаччині та Чехії.
У фільмі “Бандерівці” використали не лише документи, фотографії та свідчення очевидців. Чеські кінематографісти відшукали унікальні кадри боїв, життя у криївках та рейдів вояків УПА.
Співголова Громадської Ініціативи « Права Справа» Д.Снєгирьов презентуючи фільм підкреслив наступне:” Фільм описує перехід 3 сотень бандерівців через Польщу, Чехословаччину в американську зону, щоб продемонструвати, що в Україні триває антикомуністичний супротив. У стрічці розкриваються долі людей, які мужньо боролися за Україну, гинули на полі бою, вистрілюючи останні набої. Життя молодих людей було сповнене небезпеки у палаючому від вибухів лісі , у криївках і тюремних камерах. Їхня боротьба була щирою, тому вони назавжди залишаться героями в нашій пам’яті. Українська нація — єдина, яка кинула виклик обом найпотужнішим на той час силам — німецьким і радянським військам. І боролися українці без жодної зовнішньої підтримки.
Головним завданням презентації фільму «Бандерівці» було донесення історичної правди щодо подій періоду других визвольних змагань. З цією метою були безкоштовно роздані близько 200 копій фільму для учбових та навчальних закладів Луганщини . Д.Снєгирьов висловив подяку керівництву « Просвіти» за допомогу в організації заходу .»
Прес-служба Громадської Ініціативи « Права Справа»