Вшанування пам’яті Голодомору 1932-33 років в м. Франкфурт на Майні

В суботу, 26 листопада, на центральний площі Альте Опер (Стара Опера) українці Франкфурту, Майнцу та Дармшдтату приєдналися до акції з вшанування жертв Голодомору «Незгасима свічка».

Акція розпочалася з засвічення «свічок пам´яті», які були викладені у формі символічного хреста. Під проводом отця Олега, священника Української православної церкви Київського Патріархату парафії Святого Рівноапостольного князя Володимира в м. Франкфурті на Майні, пройшла молитва за померлими українцями від штучного голоду. У своїй проповіді о.Олег підкреслив, що це був геноцид Українського народу на теренах СРСР та закликав до «Нюрбергського процесу – 2» над комунистичною партиєю за скоєні злочини проти людства. Виступ продовжив пан Микола Цибак, представник від УГКЦ у Франкфурті на Майні, який розповів свої спогади про людей, котрі пережили Голодомор.

Громадянська панахида, яка проходила під державним прапором України, зібрала кілька десятків українців – студентської молоді, працівників мистецтва та робітників. Акція не залишила байдужими жителів та туристів міста. Розповсюджувалась листівка німецькою мовою про історію Голодомору – геноциду Українського народу.

Урочисте поминання відбулося після акції в залі ураїнського ресторану “Ватра”.

Організатори акції: Спільнота прихильників ВО “Свобода” в Німеччині, Українська Громада міста Франкфурт на Майні та члени Центральної Спілки Українців Німеччини (ЦСУН).

Наступного дня у неділю, 27 листопада, в парафиальних церквах УПЦ КП та УГКЦ (обидві Франкфурт на Майні) священники відслужили поминальні панахиди за жертвами Голодомору.

Олексій Ємельяненко

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair