Готується рейдерське захоплення Софії Київської

Сьогодні стало відомо, що звільнили  директора  національного заповідника “Софія  Київська”  Нелю Куковальську, яка відома своїми патріотичними настроями  і  діяльністю  з рестраврації, збереження і промоушена цієї історико-архітектурної  пам*ятки,  чи  не  єдино  автентичної з часів Київської Русі, що залишилася нам тут, в Україні, в Києві.

Не  вдалося захопити цю святиню ніяким іноземним та іновірним навалам, а  от,  треба  ж, знайшлися в наш час люди, яким впала Софія Київська в око  і які почали ідеологічну атаку-підготовку до реального захоплення пам*ятки.   І   очолив   цей   похід   невігластва  і  антидуховності, українофобства  і  заздрощів  міністр  культури Кулиняк, підписавши 24 січня  ц.р.  наказ   “Про  звільнення  Куковальської”.  При цьому він посилається  на  записку директора Департамента культурної спадщини та культурних   цінностей  Вінграновського,  а  фактично  свого  заст.  –
Вечерського, які визнали роботу заповідника за 4 місяці після передачі його   у  відомство  міністерства  культури  незадовільною.

Слабенька  підстава, ясні наміри, круті швидкості – і все заради того, щоб привласнити загальнонаціональну святощ!

Над  Софією  Київською  нависла  страшна  загроза – перетворення її на комерційну   структуру,   оскільки  вона  не  потрібна  новій владі як осереддя  наукових   досліджень,   як   центр   збереження  історичної пам*яті,  як скарбниця  нашого  національного духовного і матеріально зафіксованого багатства.  Заповідник, його співробітників звинуватили в непрофесіоналізмі. І це при умові, що там працюють всесвітньо відомі культурологи,  мистецтвознавці,  релігієзнавці…   А  хто ж прийде на зміну?  де  та  команда,  альтернативна,  з  кого  її наберуть, знов з донецьких?  макіївський чи єнакіївських?

Доколє  будемо  терпіти  ці витівки влади? Доколє дозволятимемо нищити нашу пам*ять і наші святині? Доколє мовчатимемо, коли принижують наших колег-професіоналів?   Доколє   спатиме   наша   людська  гідність  та національна ідентичність?

Що можна зробити:    на    адресу    міністерства    культури,  уряду  України, Президента України направляти листи-обурення. Якщо кожний з нас напише хоч по одному листу, то завтра адресат отримає велику кількість листів. Листів громадянської   непокори.  Треба  нарешті  заявити  про свою незгоду з тим,  що  так  безкультурно робить міністерство КУЛЬТУРИ. Варто вимагати громадського  обговорення стану і перспектив національного заповідника “Софія   Київська”, бо хочеться, щоб наші діти й онуки туди ходили як в національний і  державний,  а   не   приватизований,  навіть  самим президентом чи міністром культури  заповідник,  щоб  вони відчували себе нащадками  Володимирової  і Ярославової будівничої геніальності, Петра Могилянського   і   Івана  Мазепинського  патріотичного  ставлення  до памятки,  а  не  рабами  примітивних  бажань і дозволів пострадянських чиновників.

Захистимо наші духовні та історико-архітектурні святощі!

Адреси:
М-во культури
01601, м.Київ, вул. І.Франкa, 19
press@mincult.gov.ua

Кабмін Азаров Микола Янович
pm1@kmu.gov.ua

Президент Янукович Віктор Федорович
Київ, Банківська 11

2 Comments

  1. Сейчас чтобы зайти в главный христианский храм страны надо заплатить 20 гривен. Это национальный позор когда в храм пускают только за деньги. Я даже не представляю в какой еще стране христианской это может быть. И бывшее руководство было вполне уловлетворено таким положением. Не знаю кто будет новым, но старых мне не жаль

  2. Все навпаки – нарешті забирають у самодура-диктатора її іграшку, національну пам’ятку, яку вона мала за свою дачу. Залізничник за фахом, робила, що хотіла,здавала в аренду кому хотіла, день народження та весілля у пам’ятці – будь-ласка за гроші. Всі її звання тільки за посаду, а не за світлу голову (типова блондинка, але надзичайно нахабна). Ті, хто пишуть цю маячню або повністю “не в курсі дєла”, або як завжди куплені кумою славнозвісного Бокая. Мабуть теж свідомого патріота України.

Comments are closed.