Міліція? Поліція? Жандармерія?

«…а вы, друзья, как не садитесь,

Всё в музыканты не годитесь»

(з байки Крилова «Квартет»)

Існує такий вислів: «як корабель назвеш-так він і попливе».

Одразу, після жовтневого перевороту, в Росії було створено міліцію. Пам’ятаєте оте Ленінське: «…всякая революція только тогда чєгото стоіт, когда она умєєт защіщатся». Ото ж для захисту «комуністичної революції» й було створено міліцію. Тобто для захисту верхівки заколотників.

За визначенням словника: – міліція – це тимчасові  збройні формування. Тимчасовість радянської міліції затягнулася  майже на сотню років. Поліцією (так звуться правоохоронні органи у більшості демократичних країн)- радянська  міліція так і не стала з тієї простої причини, що вона слугувала не захисту прав та свобод радянського народу, а була карально-репресивним органом та органом захисту комуністичної влади. Після проголошення Незалежності – в Україні влада залишилася комуністичною. Тому й міліція залишилася – міліцією. У державах, які зуміли позбутися комуністичного правління, міліцію замінили поліцією (яскравим прикладом можна вважати Грузію) Саме замінили, а не перейменували, як у Росії. Перейменування не змінило сутності – міліція так і залишилася каральним органом та захисником правлячої верхівки.

Щодо Української міліції. Приклад Грузії звісно надихає. Але є маленький суттєвий нюанс. Президент Грузії – «не був, не має, не притягувався». За роки Незалежності було декілька спроб змінити  назву міліції в Україні. Які тільки аргументи не приводили проти назви – поліція. Головним аргументом було те,що народ не сприйме такої назви тому, що в нього поліція асоціюється з добою  війни, німецької окупації та поліцаями.  Повнісінький абсурд. Народу, по великому рахунку, глибоко «начхати» на назву органу, який його буде захищати від злочинців. Аби він був ЗАХИСНИМ, а не каральним  та наскрізь корумпованим. Бо ні для кого не секрет, що самими корумпованими органами в нашій державі є правоохоронні, контролюючі та органи управління. Ще з часів президентства Кравчука й по сьогоднішній день, періодично правоохоронцям  суттєво підвищують зарплати . Аргумент для підвищення «вбивчий» – щоби не брали хабарі!  І що не беруть?  Боротьбу з корупцією в Україні ведуть найкорумпованіші органи. Тому й відповідний результат. Сучасний  Український правоохоронний «корабель», як не перейменовуй,  залишиться карально-репресивним,  корумпованим  органом на службі правлячої верхівки.  Нещодавні події є яскравим тому прикладом. Боротися зі злочинністю постійно, щось заважає. Зате для боротьби з опозиціонерами – «завжди готові» Дивує лише заповзятість з якою вони це роблять. Хоча, мабуть за ЦЕ їм і підвищують зарплати.

Для реформування міліції потрібні кошти й не маленькі. Заміна уніформи, посвідчень тощо. Навіщо витрачати силу силенну грошей, якщо результат буде нульовий. Знову реформи заради реформ? Чи чергова піар – акція? А «нові» ініціативи нового Міністра Внутрішних Справ схожі на звичайнісіньке намагання надати позитивного іміджу його відомству. Всілякі гарячі лінії, телефони довіри і т.ін. – вже проходили. Тільки повна заміна особового складу МВС могла би щось змінити на краще. А яку назву матиме реформоване відомство і як будуть називатися охоронці правопорядку – не суттєво.

Але все це стане можливим лише за умови зміни влади на  демократичну.

 

Олександр Денисов, голова Харківської обласної (крайової) організації Народного Руху України

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair