Міжнародний фонд “Відродження” презентував основні стратегічні напрями на 2012 рік

2012 року Міжнародний фонд “Відродження” підтримуватиме моніторинг парламентських виборів – їх чесності, прозорості та демократичності. Про це заявили представники фонду на презентації стратегії, яка відбулася 31 січня в Києві.

Виконавчий директор фонду Євген Бистрицький наголосив, що проведення вільних і чесних парламентських виборів 2012 року стане для України “лакмусовим папірцем”, який продемонструє дотримання демократичних норм і європейських стандартів. Фонд планує підтримати громадський контроль виборчої кампанії: незалежний екзитпол, спостереження за дотриманням рівних прав кандидатів, моніторинг виборчої кампанії та реагування на порушення виборчого законодавства.

Також, за словами Євгена Бистрицького, фонд буде підтримувати участь організацій громадянського суспільства в ухваленні рішень на всіх рівнях. Ініціативи фонду буде спрямовано на розвиток організаційних та адвокаційних спроможностей неурядових організацій, їх прозоре звітування. Важливими напрямами стануть розвиток самоорганізації в місцевих громадах, поширення інформації про найкращі практики та досвід у вирішенні місцевих проблем.

Серед пріоритетів Міжнародного фонду “Відродження” й надалі буде широке громадське обговорення здійснюваних владою реформ, зокрема земельної.

Директор програми “Верховенство права” Роман Романов поінформував, що в межах ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення” буде забезпечено подальший розвиток мережі Центрів правової інформації та консультацій, що діють на території 30 місцевих громад. Правову допомогу в них отримують понад 10 тис. малозабезпечених.

Громадські організації України зможуть отримати підтримку для моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. Вперше буде здійснено загальнонаціональне громадське оцінювання діяльності міліції.

Програма допомагатиме громадським організаціям здійснювати моніторинг реалізації свободи мирних зібрань, а також виробляти пропозиції для вдосконалення законодавства, судової й адміністративної практики.

Голова Правління Міжнародного фонду “Відродження”, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко повідомив, що фонд підтримуватиме незалежний громадський моніторинг та адвокацію виконання Україною власних міжнародних зобов’язань, насамперед у рамках Порядку денного асоціації з ЄС.

Регулярно виходитиме “Індекс європейської інтеграції”, який оцінюватиме досягнення шести країн Східного Партнерства в євроінтеграційних реформах у порівняльній перспективі.

Олександр Сушко наголосив, що фонд і надалі сприятиме зусиллям громадських організацій щодо усунення перепон для контактів між людьми – візового режиму між Україною та ЄС. У планах Європейської програми – подальша підтримка моніторингу й адвокації виконання Плану дій із візової лібералізації, а також належного виконання Угоди про спрощення оформлення віз.

За інформацією директора Освітньої програми Георгія Касьянова, як і в попередні роки, фонд підтримуватиме незалежне спостереження за вступом до вишів і надання експертної оцінки ініціативам влади з реформування освіти.

 

Міжнародний фонд “Відродження”

Станіслав Лячинський
(044) 486 24 74
pr@irf.ua

***

Місія Міжнародного фонду “Відродження” – фінансово й організаційно сприяти становленню відкритого, демократичного суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tLKA9F0-ZCs

httpvh://www.youtube.com/watch?v=RAi1IyxScVY

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair