Збереження довкілля – важлива складова цілісного розвитку людини

Збереження довкілля – важлива складова цілісного розвитку людини. Про це наголосив папа Венедикт XVI у промові до представників дипломатичного корпусу, під час зустрічі яка вже традиційно проходить щороку у Ватикані після різдвяних свят.

Святіший Отець підкреслив, що Різдво Христове – це джерело світла та радості для всього світу. На думку понтифіка: «Світ дійсно перебуває в темряві, якщо не є освітлений Божим Світлом! Світ дійсно перебуває в темряві там, де людина вже більше не замічає зв’язку із своїм Творцем і таким чином починає становити небезпеку для інших істот та всього створіння».

Торкнувшись питання сучасної соціально-економічної кризи, папа звернув увагу на те, що вона спонукає задуматися над своїм етичним виміром, а також над основами людської екзистенції.

В особливий спосіб Святіший Отець наголосив на важливості правильного виховання, яке має бути направлене також і на пошанування всього створеного Богом світу.

Папа пригадав про важкі природні катастрофи 2011 у багатьох регіонах Південної Азії, а також такі широкомасштабні екологічні катастрофи, як на атомній станції Фукусіма у Японії. Рівно ж понтифік наголосив, що «збереження довкілля і синергія між боротьбою проти бідності та боротьбою проти змін клімату є важливими сферами сприяння цілісному розвитку людини».

Наприкінці промови до дипломатичного корпусу папа висловив надію на те, що «міжнародне співтовариство – після XVII Конференції Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка нещодавно завершилась у Дурбані – проявить себе як правдива «сім’я народів» і відповідно, з високим почуттям солідарності та відповідальності щодо сучасного та майбутніх поколінь підготується до конференції ООН з питань сталого розвитку („Rio+20″)».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Довідка:

До 178-ми країн, з якими Святий Престол підтримує двосторонні стосунки, 2011 приєдналась також і Малайзія. Ватикан підтримує дипломатичні стосунки також і з Європейським Союзом та Суверенним Мальтійським Орденом. Апостольська Столиця підтримує стосунки теж і з Організацією визволення Палестини та бере участь у різних міжнародних організаціях, таких як ООН, ЮНЕСКО, ФАО, ОБСЄ та інших.

Двобічні стосунки між Святим Престолом та Україною встановлено 08 лютого 1992 року. Теперішнім Папським Нунцієм в Україні є архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон, а Надзвичайним та повноважним Послом України у Ватикані – пані Тетяна Іжевська.