Як в Олександрії міська влада розганяла мітинг – хроніка подій в фактах і документах

Все почалося з цього повідомлення на Майдані В Олександрії мер з допомогою молодіжного крила «Партії Регіонів» розігнав мітинг

Оскільки тема свободи мирних зібрань є предметом нашого моніторингу, то ми почали вивчати справу.

Сайт міськради в день подій оприлюдив свою точку зору. Текст доступний звідси, тільки треба пролистати знизу на кілька сторінок назад

Ось текст з сайту міськради без купюр (про всяк випадок ми зберегли скріншот).

Територіальна громада міста дала відсіч так званим «правозахисникам»

20.01.2012, 19:12

20 січня 2012 року у місті Олександрія опоненти міської влади намагалися провести мітинг, нібито на захист прав громадян, а насамперед у черговий раз «попіаритись». Відчуваючи вседозволеність та безкарність, вони навіть не повідомили про цю акцію ні міськвиконком, ні правоохоронні органи. Мітинг був несанкціонований. Але на всіх інформаційних сайтах Кіровоградської області ця інформація з’явилася ще на початку тижня. Представники багатьох громадських організацій міста Олександрії теж дізналися про цю подію. Вони були вкрай обурені та вирішили прийти на цей мітинг, але для того щоб висловити свою підтримку міській владі. Мітинг мав розпочатися о 14.00, але вже у 13.00 люди (близько 600 чоловік) зібралися у сесійній залі Олександрійської міської ради та запросили до слова міського голову Степана Кириловича Цапюка та першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Людмилу Вадимівну Давиденко. На цій зустрічі всі присутні були проінформовані міською владою про істині наміри організаторів мітингу, та про те хто ж на справді стоїть за всім цим. Вислухавши все це, громадою було прийняте рішення не допустити провокацій та не дати «правдолюбцям» вводити в оману жителів нашого міста. Коли розпочався мітинг представники громадськості висловлювали своє обурення та не давали змоги «брехунам» вилізти на сцену, а запрошували до слова міського голову. Це не сподобалося деяким організаторам і вони спробували силоміць не дати міському голові поспілкуватися з людьми, які прийшли на мітинг. Чисельна перевага виявилась на боці територіальної громади міста Олександрії, тому невдахи швидко покидали своє обладнання у машини та повтікали. Але підприємці, які залишились на Європейської площі, змогли у спокійній обстановці поспілкуватися з міським головою, його заступниками та депутатами міської ради. Ця бесіда продовжувалась тривалий час і всі бажаючи отримали відповіді на інтересуючи їх питання.

Ось що зафіксували журналісти

Льодове побоїще перед виконкомом
httpv://www.youtube.com/watch?v=zRuPLss-BY4

Є ще детальні записи сутичок, зроблені учасниками мітингу

httpv://www.youtube.com/watch?v=dbiaibZ0b5E
httpv://www.youtube.com/watch?v=W8PprjrIugc

Постраждалі написали зайву в прокуратуру

Прокурору

м. Олександрії

 

Голови Громадської організації «АТОМ XXI»

Медвідь Віктора Вікторовича

ЗАЯВА

в порядку ст. 19, 20 Закону України «Про прокуратуру»

20.01.2012 року близько 12 години на Європейській площі м. Олександрії  поблизу приміщення Олександрійської міської ради відбулось зібрання громадських організацій м. Олександрії, серед яких громадська організація «Спілка шахтарів – інвалідів», Правозахисний рух «Взаємодопомога», Громадська організація «АТОМ XXI», Спілка  підприємців.

Метою зборів стало проведення роз’яснювальної роботи щодо відновлення порушених прав членів вищезазначених  громадських організацій та територіальної громади м. Олександрія.

До питань, які  стали предметом обговорення  на громадських зборах стали  питання відносно того, що:

–          скільки та яким чином мешканці м. Олександрії  повинні сплачувати на воду, так як посадові особи  виконавчого органу Олександрійської міської ради та КП «Олександрія – водоканал» категорично відмовили у впорядкуванні тарифів на воду відповідно до законного тарифу, визначеного в рішенні Апеляційного адміністративного суду  Дніпропетровської області на рівні 3,74 грн. замість 8,24 грн. на 1 куб.м. водопостачання;

–          чому виконком Олександрійської міської ради не виконує рішення Вищого адміністративного суду України, з якого слідує, що рішення про ліквідацію ЗОШ № 5 підлягає скасуванню, що фактично означає відновлення функціонування школи;

–          яким чином  і кому  підприємцям, що знаходяться на території КП «Олександрійський центральний ринок», оплачувати вартість оренди, оскільки Окружним адміністративним судом Кіровоградської області  від 12.01.2012 року фактично було визнано незаконним рішення Олександрійського виконкому про передачу КП “Олександрійський Центральний Ринок” в оренду ТОВ «Управляюча компанія-2011»,  що на даний момент означає відновлення повноцінного функціонування КП «Олександрійський міський ринок»;

–          чому Олександрійський міський голова  та члени виконавчого органу не виконують вищезазначені рішення, які набрали законної сили та підлягають до обов’язкового виконання на території України.

Приблизно о  14 годині цього ж дня для проведення повноцінної роз’яснювальної роботи було споруджено металеву сцену та встановлено аудіоапаратуру, встановлено 2 намети (палатки) з надписом «СТОП Цапюк Степан Кирилович».

Пізніше після закінчення встановлення сцени  і підключення апаратури до громадян, які зібрались в кількості  понад 300 осіб з метою обговорення вищезазначених питань, вирушив міський голова м. Олександрії Цапюк С. К. в оточенні  своїх заступників  та працівників Олександрійської міської ради Давиденко Л.В, Дичко А. Д., Чеботарьова В. В., Мартиненко В. М.  в супроводі близько 30 осіб характерної зовнішності ( в спортивному одязі віком від 16 до 25 років).

Вищевказані молодики  фізичним шляхом відтіснили  громадян, які мирно спілкувались між собою та лідерів громадських організацій, взяли в фізичне кільце, схопившись під руки, сцену з виступаючими  на ній людьми.

Після цього ще одна група молодиків в супроводі міського голови і його заступників та працівників Олександрійської міської ради Давиденко Л.В, Дичко А. Д., Чеботарьова В. В., Мартиненко В. М., шляхом  фізичного впливу, штовхаючи та наносячи удари ногами та руками, витіснили зі сцени голову  спілки підприємців Шиманського Юрія  та Голову «ГО ««АТОМ XXI» Медвідь Віктора Вікторовича.

Крім того, слід зазначити, що  у Шиманського Дичком А. Д.  було силою відібрано гучномовець, після чого Олександрійський міський голова з членами виконкому та в оточенні молодиків розпочали агітування жителів м. Олександрії, які   зібрались на збори  з метою того, щоб люди розійшлись.

Під час проведення  такої агітації, люди кричали «Ганьба міському голові Цапюку», який фактично проводив не тільки незаконні, але і протиправні дії разом з людьми відповідної зовнішності.

В цей час заступник  міського голови  Спілки підприємців Гриценко С. П., прорвався через опір  молодиків та вийшов  на сцену з метою продовжити  проведення роз’яснювальної роботи серед населення, та міський голова Цапюк С. К., незважаючи на нього, продовжив свій виступ, скориставшись фізичною перевагою і Гриценко С. П. було зіштовхнуто зі сцени.

Після цього на нього накинулась група молодиків, які почали штовхати та наносити різного роду удари.

Смакула Микола Мирославович,  один з активістів Спілки підприємців теж намагався потрапити на сцену та заступник голови  Олександрійської міської ради Мартиненко В. М., який перебував на сцені, перешкоджав в цьому, при цьому Мартиненко намагався  вдарити ногою в обличчя Смакулі ( колишньому депутату 2 скликань Олександрійської міської ради),  послизнувся на ковзкій сцені і впав , а вставши почав бити Смакулу М. М. гучномовцем по голові, нанісши  йому при цьому більше 3  ударів по голові, декілька ударів гучномовцем отримано Самкулою М. М.  з іншої боку від Дичко А. Д., від  під час вимушеного захисту Смакула також отримав травми рук, що підтверджується відповідними документами.

Намагався вчинити напад на Смакулу М. М. і брат міського голови Олександрійської міської ради Цапюк Олександр.

Крім того, постраждав і голова Спілки шахтарів – інвалідів, який на даний час  знаходиться  в лікарні з тілесними ушкодженнями.

Слід зазначити, міліція м. Олександрії відзначилась тим, що жодним чином  не забезпечила ні громадський порядок під час проведення роз’яснювальної роботи, ні не вчинила ніяких дій щодо припинення протиправних дій міського голови та його оплічників, які крім порушення  ст. 170 Кримінального кодексу України за перешкоджання законній діяльності громадської організації, порушили ще ряд статей Кримінального кодексу України, серед яких здійснення фізичного впливу, погроз фізичною розправою та нанесення фізичних ушкоджень, грабіжницькі дії, які виявились у відкритому заволодінні майном з погрозою   для життя учасників зборів.

Фактично міським головою було організовано та викрадено 2 намети, вартість кожного з яких  2 тисячі гривень, інформаційні матеріали, розміщені  на банерній тканині загальною площею понад 100 м., вартість яких складає понад 3 тисячі гривень, гучномовець вартістю понад 600 гривень.

Крім того, за вказівкою міського голови Цапюка С. К. було викрадено аудіоапаратуру, сценічні стерео колонки, посилювач звуку та  інше звукове обладнання було грабіжницьки відібрано силовим шляхом з причиненням тілесних ушкоджень, без наявності для того законних підстав.

Вказані дії підпадають під ознаки складу злочину, передбаченого ч.5 ст. 187 Кримінального кодексу України як грабіж, вчинений організованою групою та поєднаний з насильством та погрозою його застосування.

Все вищевказане майно було за вказівкою   міського голови Цапюка С. К.    віднесено молодиками до приміщення Олександрійської міської ради, незважаючи на те, що присутніми на зборах громадянами  для виклику правоохоронців неодноразово зі своїх мобільних телефонів здійснювались  телефонні дзвінки  на номер 102, однак міліції приїхала лише після того, як все дії були вчинені.

При цьому працівники міліції повели себе таким чином.

Приїхавши на  місце події, вони, стоячи в куточку, спостерігали за проведенням міським головою Олександрійської міської ради та його працівниками протиправних безпідставних дій, однак жодної активності, пов’язаної з безпосереднім здійсненням  наданих їм повноважень, не вчинили, а стали по суті сторонніми спостерігачами.

За такої бездіяльності правоохоронних органів,  Голова ГО «АТОМ XXI», разом з іншими учасниками зборів, звернулись до  присутнього при цьому заступника начальника відділу громадської безпеки міліції м. Олександрії з вимогою зупинити злочинні дії представників влади, після чого він  спочатку категорично відмовився , але під тиском громадськості, підійшов до сцени, оточеної молодиками та звернувся  з вимогою допустити збори громадян на сцену, але молодики відмовили йому в виконанні його вимоги. Після  того, які він повторно представився та надав свої документи, молодики зробили невеликий прохід, але  продовжити погрожувати громадянам.

Учасники зборів та інші громадяни, які перебували на місці подій, неодноразово звертались  до заступника начальника відділу громадської безпеки міліції з вимогою зупинити незаконні дії даних молодиків і повернути вкрадене обладнання, однак вони не тільки не  виконали вимогу, але  і за вказівкою  міського голови Цапюка С. К.  розпочали руйнування сцени.

В цей час   заступник начальника відділу громадської безпеки міліції та близько 8 співробітників міліції жодним чином не відреагували на заклики громадян зупинити руйнацію  сцени.

Після чого Медвідь В. В. запропонував  учасникам зборів піти до начальника міського відділу міліції з метою повідомлення про  вищезгадані події та бездіяльність підпорядкованих йому співробітників міліції на чолі з головою відділу. Мешканці та учасники зборів, які постраждали при вказаних обставинах і подіях, пішли до міліції, де Медвідь В. В. та  3 учасників зборів були прийняті  начальником  Олександрійського міського відділу міліції, який вислухавши скарги, пообіцяв невідкладно прореагувати на дані події та зобов’язався організувати ретельну перевірку наданої інформації.

Після  цього, Медвідь В. В. разом з 3 учасниками зборів вийшли до  інших громадян, які зібрались з метою подання відповідних аналогічних скарг та надання пояснень по обставинам.

Доводи представників Олександрійської міської ради про незаконність проведення зборів спростовуються неодноразово поданими заявами, належним чином зареєстрованими  у виконавчому комітету ради, серед яких є і заява про проведення зборів на тривалий проміжок часу з 2011 по 2012 рік, тобто в тому числі  і на 20 січня 2012 року.

Наявність у голови Олександрійської міської ради  Цапюка С. К. інформації про проведення зборів громадських організацій, призначених на 20.01.2012 року підтверджується і інформаційним повідомленням про готування до їх проведення, розміщеним на інформаційному порталі офіційного сайту  Олександрійської міської ради, що підтверджує не тільки законність їх проведення, але і зобов’язання представників органу влади – Олександрійської міської ради організувати  забезпечення громадського порядку при їх проведенні.

Згідно усних повідомлень представників правоохоронних органів,  Олександрійською міською радою їх орган не було  повідомлено про необхідність прибуття на Європейську площу м. Олександрії з метою забезпечення громадського порядку при проведенні зборів.

З  метою   залучення працівників  КП «Житлогосп» до складу мітингувальників  та протидії роз’яснювальній роботі громадських організацій  на день проведення зборів   20.01.2012 року повністю припинено діяльність КП «Житлогосп», в зв’язку з чим  протиправно зупинена робота комунального підприємства та порушено інтереси мешканців, яким потрібно було скористатись його послугами.

Крім того, згідно відеозапису інциденту після проведення зборів, з пояснень мешканців м. Олександрія слідує, що  голова  Олександрійської міської ради  надав вказівки всім школам, лікарням та іншим закладам комунальної власності надати зі складу працівників даних установ їх працівників для організації протидії, однак, незважаючи на це, громадяни не виконали вимогу голови та не вийшли на вулиці м. Олександрії.

Зважаючи на викладені обставини,а також те, що незаконні дії голови міської ради Цапюка С. К. набули систематичного характеру, протиправні дії  голови Олександрійської міської ради Цапюка С. К. можливо додатково  кваліфікувати за ознаками складів злочинів, передбачених ст. ст. 356,365,366 Кримінального кодексу України як самоправство та перевищення влади  і зловживання службовими повноваженнями.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 19, 20 Закону України «Про прокуратуру», –

ПРОШУ:

  1. Розглянути моє звернення відповідно до вимог чинного законодавства.
  2. Провести перевірку викладених в заяві  обставин  та вжити заходів реагування до  міського голови Олександрійської міської ради Цапюка Степана Кириловича за організацію заздалегідь спланованої репресивної каральної акції на меті якої було розігнання зборів, залякування громадян, які зібрались та заволодіння майном.
  3. Порушити відносно голови Олександрійської міської ради Цапюка Степана Кириловича та вищевказаних посадових осіб виконавчого комітету кримінальну справу за ознаками складів злочинів, передбачених  ст. ст.  125,170,187,356,365,366 Кримінального кодексу України.
  4. В порядку проведення слідства  викликати та допитати вказаних в заяві осіб та відібрати у них письмові пояснення по суті справи (Медвідь В. В., Гриценко С. П., Смакулу М. М., Шиманського Ю., лідерів  інших вказаних громадських організацій)
  5.   Про результати розгляду заяви повідомити мене в установленому порядку.

 

 «___»_______________ 2012 року                                

Голова ГО   «АТОМ XXI»                                                                                                            Медвідь В. В.

 

Ми послали запити в МВС

з проханням дати версію подій з точки зору міліції. Не одразу (див нижче), але відповідь прийшла. Подаємо її без купюр.

У Департаменті охорони громадського порядку МВС розглянуто Ваш запит на інформацію щодо подій у місті Олександрія Кіровоградської області 20 січня 2012 року.

Повідомляємо, що 20 січня 2012 року по телефону спецлінією “102”до чергової частини Олександрійського МВ УМВС України в Кіровоградській області від Лебедєва О.О. надійшло повідомлення про те, що невідомі особи перешкоджають проведенню мітингу біля приміщення Олександрійської міської ради.

Виїздом на місце події було встановлено, що біля приміщення Олександрійської міської ради перебуває близько 100 громадян, половина з яких намагається провести мітинг з питань виконання судових рішень по комунальним тарифам та передачі в оренду комунального підприємства “Олександрійський міський ринок”, а інша половина виступає проти проведення такого мітингу.

Відповідно до інформації, наданої керуючим справами Олександрійської міської ради Чоботарьовим В.В., до Олександрійського міськвиконкому жодних повідомлень про проведення будь яких акцій біля приміщення міської ради, від організаторів мітингу не надходило.

В свою чергу до Олександрійського МВ УМВС України в Кіровоградській області інформації про намір проведення 20.01.2012 мітингу від організаторів та органів місцевого самоврядування не надходило, у зв’язку з чим особовий склад на забезпечення охорони громадського порядку не виділявся.

Прибувши на місце події, працівниками міліції були опитані учасники мітингу. Під час перебування працівників міліції будь яких протиправних дій не відбувалося.

До Олександрійського МВ УМВС України в Кіровоградській області надійшло 7 заяв, що стосуються порушень під час організації та проведення зазначеного мітингу, а саме:

– Лебєдєва О.О. про неправомірні дії невідомих осіб під час проведення мітингу;

– Смакули М.М. про отримання тілесних ушкоджень від заступника Олександрійського міського голови Мартиненка В.М.;

– Олександрійського міського голови Цапюка С.К. про неправомірні дії організаторів та учасників мітингу;

– повідомлення з центральної міської лікарні про отримання тілесних ушкоджень Горбачовим С.П.

За даними фактами проведено перевірки, за результатами яких на підставі п. 2 ст. 6 КПК України у порушенні кримінальної справи відмовлено.

Крім цього, на розгляді ще залишаються заяви Смакули М.М., Гриценка С.П. та Шиманського Ю.М. про незаконне перешкоджання проведенню мітингу посадовими особами Олександрійського міського виконавчого комітету, за якими проводиться перевірка.

Перший заступник

начальника Департаменту                                                                   С.М. Поготов

Майдан на зв’язку з постраждалими олександрійцями і повідомлятиме про подальший перебіг їх спілкування з правоохоронними органами.

Які ж висновки можна зробити вже зараз?

1. Міськрада Олександрії, схоже, гадки не має, що в Україні мітинги не можуть бути “санкціоновані” чи “несанкціоновані”. Про намір провести мітинг організатори лише повідомляють владу, причому у довільній формі, а заборонити мітинг може тільки суд і лише з певною метою, визначеною у Конституції. Очевидно, що в цьому випадку ніякого суду не було.

2. На власному сайті міськрада не просто схвалює намір одних громадян розігнати мітинг людей, з якими вони незгодні, а фактично зізнається в тому, що її працівники брали участь в цьому процесі. Що ми бачимо також на відео. Тобто орган влади вважає таку поведінку – нормальною. Оце – реальна загроза свободі мирних зібрань.

3. Вже не про мітинги, а про доступ до інформації, або ст.34 Конституції. На інформаційний запит до МВС, який спочатку був посланий від імені “простого громадянина” , відповіддю було “запит не по формі, пишіть звернення” (читайте самі MVSOLexandria). Аналогічний запит, підписаний журналістом, отримав змістовну відповідь, яку ми подали вище. Це, звісно, явне порушення закону “Про доступ до публічної інформації”, оскількі відповідно до нього запитувачі інформації мають рівне право на доступ до інформації – незалежно, зокрема, від роду занять. Наскільки воно розповсюджене – ми спробуємо з’ясувати.

4. На додачу на наш стандартний запит про мирні зібрання міськрада Олександрії відмовилася надавати інформацію про кількість звернень до суду стосовно заборони мітингів. Дивну аргументацію дивіться в файлі (AnswerOlexandriaRada). До того тільки Харківська міська рада відмовилася надати такі дані, а всього ми вже отримали такі дані більше ніж з 40 міських рад України.

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair