Екологи вимагають звільнення працівників Держекоінспекції в м. Києві

Активісти ДОП «Зелене майбутнє» в листопаді звернулись до Державної екологічної інспекції з проханням перевірити законність утримання рідкісних тварин, які утримуються в пересувному звіринці «Джунглі парк» в торговому центрі «Метрополіс» на м. Оболонь. Умови утримання тварин досить сумнівно відповідають вимогам Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а багато видів, представлених в експозиції, взагалі знаходяться під охороною законодавства.

За інформацією, вказаною на сайті виставки, там утримуються, серед інших, пугач – птах Червоної книги України, молукський какаду – рідкісний папуга, мадагаскарський котячий лемур, та багато інших тварин, занесених до І, ІІ та ІІІ Додатку Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення (CITES). Перевірка, проведена активістами ДОП, підтвердила цю інформацію.

Із значним запізненням прийшла відповідь від Державної екологічної інспекції в місті Києві, в якій зазначалося, що “На момент проведення перевірки за наданою відповідною документацією, тварини які знаходяться на вищевказаній виставці не занесені до Червоної книги України, на підтвердження чого наявний міжнародний сертифікат CITES.”

«Навіть опустивши факт, що за запитом не була проведена окрема перевірка, а відповідь надана за перевіркою, зробленою раніше, сама відповідь свідчить про кричущий непрофесіоналізм Державної екологічної інспекції в місті Києві, – говорить командир ДОП «Зелене Майбутнє» Андрій Плига. – Адже Червона книга України і Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення – це абсолютно різні документи, кожен з яких має свої списки, і наявність виду в списку CITES аж ніяк не означає його відсутність в Червоній книзі України! Той самий пугач, наприклад, входить до обидвох списків». Таким чином, ні законність утримання видів Червоної книги ні відповідності умов утримання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» ніхто не перевіряв.

Прийшов і інший лист від екоінспекції, за підписом того самого першого заступника начальника Державної екоінспекції в місті Києві С.Білоуса, що наші звернення є «безпідставними, базуються на чутках, взяті з засобів масової інформації та мережі Інтернету». З огляду на попередню відповідь, яка свідчить про професійну непридатність працівників екоінспекції і пана Білоуса зокрема, екологи зробили висновок про небажання екоінспекції працювати над вирішенням екологічних проблем і про необхідність усунення з посад нинішніх працівників Державної екологічної інспекції в місті Києві.

«З нинішнім складом Держекоінспекції в місті Києві не має жодної надії на вдалу боротьбу з порушеннями природоохоронного законодавства, адже інспекція виступає на їх боці», – додає Андрій Плига.

З цього приводу екологи направили скарги до вищестоячого органу – Державної екологічної інспекції України.