Кримські татари протестують проти православних обрядів в державних дитячих установах

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Криму Рефат Чубаров висловив обурення через порушення прав людини в Старому Криму, де нещодавно вибухнув релігійний скандал.

В інтерв’ю поталу «Кримськотатарське питання online» депутат заявив, що кримськотатарська спільнота зараз «напружено чекає реакції від державних органів, зокрема, від прокуратури», яка на його думку, «повинна втрутитися у вирішення цієї проблеми». Однак поки Прокуратура розглядає інформацію, конфлікт намагалася вирішити СБУ.

Релігійний скандал у Старому Криму розгорівся через те, що нещодавно у дитячому садку під час «тихої години» православний священнослужитель намагався, з дозволу завідуючої, провести обряд освячення, окропити приміщення і сплячих дітей, попри те, що у групах є іновірні діти, зокрем, кримські татари, батьки яких сповідують іслам.

Помічниця виховательки однієї з груп, де кримські татари становили переважну більшість, не погодилася з цим і перешкодила проведенню обряду у приміщенні своєї групи. Пізніше вона відправила заяву на адресу міського голови, щоб представники влади розібралися у цій ситуації.

 Як розповіла порталу «Кримськотатарське питання online» Емілія Мамут, тепер вона не вірить, що проблему якось буде вирішено. «Немає сенсу», – каже вона. І нагадує, що попри бажання батьків, щоб за такий протиправний вчинок завідуючу дитсадка було звільнено, мер містечка провів зустріч, на якій вирішив, що «всі залишаються на своїх місцях».

 Після того вона офіційно «звільнилася за власним бажанням». Однак, за її словами, її фактично «вижили» із місця роботи. Дівчина висловила побоювання, що через цей конфлікт буде звільнено і її матір, яка також працює у тому дитсадку.

 Емілія Мамут розповіла, що їй зателефонували та викликали до Кіровського районного підрозділу  Служби безпеки України. При цьому її «залякували», що якщо вона не приїде, «вони приїдуть до неї самі і розмова буде зовсім іншою». «Наче я якийсь злочинець», – обурюється колишня помічниця виховательки в дитячому садку.

 Вона зізналася, що тоді не розуміла, що може не йти до СБУ. Дівчині довелось винаймати собі машину, щоб дістатися до Кіровського районного управління Служби безпеки, тому що через погодні умови рейсові автобуси до райцентру не їздили. Як вона потім дізналася, її викликали через отриману заяву від виховательки дитсадку.

 За словами Емілії Мамут, у неї забрали мобільний телефон та тримали у будівлі СБУ протягом півтора-двох годин. За цей час у неї розпитували про те, що відбулось у дитсадку, говорили, що «через кашу, яку вона заварила» можуть виникнути «масові заворушення». Потім вона підписала якусь заяву, текст якої вона не пам’ятає, пригадує лише те, що обіцяла більше «не вдаватися ні до яких дій і не підбурювати розпалювання релігійної ворожнечі».

Перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Криму Рефат Чубаров висловив порталу «Кримськотатарське питання online» переконання, що в релігійний скандал у Старому Криму повинна втрутитися Прокуратура Криму. На думку політика, там було наочно порушено право громадян на свободу світогляду та віросповідання. «Чекаємо на відповідь від прокуратури», – сказав Рефат Чубаров.

 У прес-службі Прокуратури автономії порталу «Кримськотатарське питання online» повідомили, що Кіровська районна прокуратура отримала інформацію про цей конфлікт, «вона вивчається і перевіряється».

Кримськотатарське питання online