Віддавати інвесторам «Олімпік-Парку» кошти за нереалізований проект ніхто не хоче

Два дні поспіль інвестори будівництва котеджного містечка «Олімпік-Парк»  (19 км. від Києва по Житомирській трасі) проводили під Апеляційним судом м. Києва пікети з наміром не допустити прийняття рішення, яке могло би зашкодити їм отримати назад вкладені в проект кошти.

Раніше відповідні позовні вимоги до компаній «Траверз Буд», «Європи» (по ідеї саме ці компанії, безпосередніми засновниками яких є відомі бізнес-монстри Микола Лагун та Кіріл Дмітрієв, мали би уже давно реалізувати даний проект) – одного із інвесторів будівництва котеджного містечка «Олімпік-Парк» в повному обсязі підтримав Макарівський районний суд.

До речі, в останньому сьогодні на розгляді знаходиться іще кілька аналогічних першій позовних заяв інвесторів.

Пізніше – відповідачі подали апеляцію.

Однак, ані пікети, ані обґрунтовані доводи своїх вимог позивачам не допомогли.

Схоже, на суддів мало вплив щось інше… Щось суттєвіше…

Бо як інакше пояснити все те, що відбувалося на судовому засіданні 8-го лютого ц.р.?

По-перше, колегія суддів судової палати в Апеляційних справах Апеляційного суду Київської області у складі Приходько К.П., Голуб С. А., Таргоній Д. О. абсолютно безапеляційно заборонили представникам ЗМІ проводити відеозйомку судового засідання.

Загалом же,така заборона розповсюдилась на всіх.

Чому? – стає зрозуміло із пункту «по-друге»…

Саме судове засідання виглядало як фарс.

Представник сторони, що подала апеляційну скаргу на рішення Макарівського районного суду, А. Польовик абсолютно ніяких логічних доводів не наводив. Прочитав із клаптика паперу, що, як правило, суддями це не вітається, із єхидною усмішкою на обличчі кілька слів, які не мали жодного відношення до самої справи.

Так, А Польовик. посилався тут на відсутність порушення відповідачами істотних умов укладання договорів, незважаючи на те, що позивачем ці договори оскаржувались із зовсім інших правових підстав.

По-третє, проігнорував чіткі доводи представника інвестора «Олімпік-Парку» В. Медвідя, які базувались на тому, що відповідачі обманули інвестора не тільки в своїх запевняннях того, що будинок йому продається в котеджному містечку «Олімпік-Парк» із розвиненою інфраструктурою (нічого цього не було і немає), а й в тому, що, виходячи із вимог закону, який регулює порядок залучення грошових коштів фізичних осіб для організації будівництва, відповідачі не мали відповідної ліцензії на здійснення такої діяльності.

Таким чином, рішення було прийняте на користь не того, кого обманули, а на користь того, хто обманув. Пояснювати –чому? – судді не стали.

Тим часом, пікетувальники розповідають про те, що, фактично, будівництво котеджного комплексу «Олімпік-Парк» не ведеться із 2008-го року, проте представники компаній від вищезазначеного часу і аж до сьогодні їм обіцяють його відновлення. Щоб це викликало довіру, зустрічаються із ними регулярно.

А у нас, українців, менталітет такий, – каже один із інвесторів-пікетувальників Олександр, – У нас легко викликати довіру, приспати пильність і т.д. Ми віримо в чудо. А чуда-то нема. Нас усіх безсовісно обманюють. Нам продали земельні ділянки (не всі навіть придатні для будівництва) за ціною в 10 разів дорожчою від їх реальної вартості, мотивуючи це тим, що – ну, ви ж розумієте, це комплексне будівництво: супер-сучасна школа, дитячий садок, магазини, спортивні, розважальні комплекси тощо… Все це ввійшло в ціну. Ми повірили. Але цього нічого нема. Є незавершена 1-ша черга будівництва, а мала вже бути і 2-га, і 3-тя, і 4-та.

Сьогодні реалізатори проекту продовжують обманювати і не тільки інвесторів – громадськість. Вони дають у ЗМІ інформацію, що ось ми зробили… ось ми добудували… Навіть надають представникам ЗМІ фото закінчених окремих будинків і мовчать про те, що, по-перше, це тільки окремі будинки, а по-друге, добудовувались вони людьми за їхні власні додаткові (!!!) кошти, які людям ніяк і ніким не компенсовуються. Більше того – компенсацію ніхто і не планує попри те, що попередньо обіцяли  в компаніях «Європа», «Траверз Буд» людям поселити їх в повністю завершеному житловому комплексі із розвинутою інфраструктурою. Вони сьогодні говорять про те, що провели комунікації… Так от… Це знову ж таки самі люди… Скажімо, я знаю людей,які, щоб якось опалювати свої будинки поставили там звичайні печі, які опалюються дровами чи вугіллям, різні автономні установки… Хоч все це мало бути централізовано… Те саме з водою, світлом…

Жінка похилого віку, що також стоїть на пікеті із макетом будиночка «за мільйон» каже, що в будівництво котеджного містечка «Олімпік -Парк» вклала гроші її дочка. Вона зараз закордоном. Заробляє там на те, щоб погасити кредити, які взяла «під щасливе майбутнє». У «Олімпік-Парку» планували жити цілою родиною. Однак, із «комфортним життям у європейських тонах» не вийшло.  Зараз жінка із 3-ма онуками живе у невеличкій «комуналці». Разом із нею на пікет вийшли іще дві сусідки. Кажуть, що самі переболіли цією ситуацією. Дуже переживають.

Підтримати інвесторів будівництва котеджного містечка «Олімпік-Парк» вийшли і активісти правозахисної організації «Взаємодопомога».

Говорять про унікальність схем обману. Їх тонкість.

Дізнавшись рішення Апеляційного суду, люди, як і сам інвестор-позивач, не падають у відчай. Кажуть, що попри всі намагання зі сторони організаторів цієї будівельної афери їх замовчати, вони зуміють добитися правди. Про те, що їх обманули збираються говорити всюди і голосно. Так, щоб їх обов’язково почули.

Інвестор, який з «легкої руки» суддів програв апеляцію збирається писати касаційну скаргу. Його представники кажуть, що шанс отримати так невдало інвестовані грошові кошти у нього ще є.

 

Антоніна Мругалова

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair