Інтелектуальний утиск власного народу — це безглузда війна

Прес-центр

7 березня 2012 року                                                                                     Львів

 

 

Інтелектуальний утиск власного народу —

це безглузда війна

6 березня 2012 року студенти Львівського національного університету імені Івана Франка виступили зі зверненням до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. У зверненні йшлося про те, що дії міністерства щодо Ректора Івана Вакарчука є провокаційними. Студенти, своєю чергою, вимагали скасування незаслуженого й безпідставного оголошення догани та вибачення з боку Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Реакцією Міністерства освіти і науки, мололі та спорту України став Наказ № 94-К від 05. 03. 2012р. «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 93-К від 03.03.2012р».  У згаданому наказі йдеться вже не про догану, а про попередження ректорів вищих навчальних закладів: «дисциплінарну відповідальність, у разі виявлення повторних випадків здійснення несвоєчасних соціальних виплат» тоді, як їхньої попередньої вини не доведено.

Чи домігся Львівський національний університет імені Івана Франка справедливого ставлення до Ректора Івана Вакарчука? Наказ про винесення догани замінили наказом про попередження. Та чи заслуговує Університет,  який діяв згідно з чинним законодавством України, на будь-які попередження з боку Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України? Студенти й надалі дотримуються своєї принципової позиції, вимагаючи вибачення від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, адже рішення щодо оголошення догани було і залишається необґрунтованим, ображає не лише Ректора й усю академічну спільноту Університету, а передусім студентів. Університет із 350-річною історією, високим науковим авторитетом,   значними культурними надбаннями не повинен зазнавати тиску з боку органів влади, якщо він на те не заслуговує. Думка студентів завжди була, є і буде пріоритетною у прийнятті рішень щодо покращання роботи Університету. Саме молодь залишається тією рушійною силою, яка не дозволить відібрати право на здобуття якісної освіти на європейському рівні.

Львівський національний університет імені Івана Франка не вчить своїх студентів подвійних стандартів. Від часу свого заснування європейські університети завжди намагалися бути територією свободи, яку не спинити. Пам’ятаймо, що інтелектуальний утиск власного народу – це безглузда війна, адже йдеться не про порушення, а про відновлення закону, бо вища освіта не повинна бути дзеркалом суспільних негараздів, а інструментом для їхнього усунення.

Студенти

Львівського національного університету

імені Івана Франка