Маніпуляції недобросовісних представників влади

Недарма в розвинутих країнах зведено нанівець пряме спілкування влади і громадян. Там спілкуються за допомогою електронної пошти. Хіба можна віднайти ефективніший метод боротьби з корупцією? Ми поки що не можемо в повній мірі похвалитись таким корисним надбанням, хоча передумови до цього є. Прямий контакт не тільки спрощує застосування корупційних схем, але і дає можливість деяким недобросовісним представникам влади (чиновникам, депутатам) застосовувати певні маніпулятивні практики, що найбільшого розвитку зазнали в радянські часи, коли люди були безправними, безголосими, непоінформованими, а, відтак і мало розуміючими, отже, ними дуже легко було маніпулювати. Цими маніпуляціями влада досі користується, хоч вже і не так вдало. Тому громадянам, що ставлять перед владою питання, для досягнення успіху необхідно про ці маніпуляції знати і вчитись їх розпізнавати і оминати.

Взагалі, з владою краще говорити мовою паперів – там вже не зманіпулюєш. Але бувають випадки коли уникнути прямого контакту неможливо.

Припустимо, Ви подали звернення і тепер маєте постійно спілкуватись з представником влади про перебіг подій.

Як правило, на початку спілкування, щоб притупити Вашу пильність представники влади використовують такий метод маніпуляцій, як загравання. Ви почуєте, який Ви тільки молодець, як Ви все вірно робите, і щоб суспільство без таких людей робило. Вам пропонують всілякі методи допомоги, підтримки, дають поради. І все це робиться заради однієї мети – ну а раптом Ви людина самолюбива і Вам цілком вистачить цих деферамбів щоб з відчуттям виконаної справи припинити активність, поклавши на владного представника подальше вирішення Вашого питання, і не турбувати його більше своїми проблемами. А за відсутності належного контролю вже можна поступово спустити на гальмах всю справу.

Якщо ж Ви пропустили всі ці «пісні» повз вуха і надалі продовжуєте активність, можливий намір вселити в Вас зневіру. Тут Вам розкажуть, яка то марна справа і, направду, нічого в Вас не вийде і виходу ніякого з цієї ситуації не придумаєш, і таких справ багато, а результату нуль, ну і щось ще, що повинно відбити Ваше бажання «марно» витрачати час.

Якщо й це не допоможе, можуть почати жахати всілякими незручностями та неприємними наслідками Вашої «непомірної» жаги справедливості. Тут потрібно розуміти, для чого Ви це робите і власну мету ставити перед власними незручностями. Всі незручності можна пережити, зате ми ще на крок наблизимо нашу спільну мету. Нашим нащадкам буде набагато легше виборювати власні права, якщо ми будемо доводити такі справи до кінця і досягати результату. І навпаки, якщо ми будемо відступати, то їм буде все важче, адже такими діями ми погоджуємось з несправедливістю, з власним безславним становищем, з бездіяльністю і безкарністю влади.

Ще одна хвороба нашої влади – перекладати на Вас же вирішення Вашого питання під соусом «вам же треба, то потрудіться, запропонуйте якійсь вихід, а ми його розглянемо». Ви не повинні цим перейматись, Ваша задача поставити питання, а шляхи вирішення повинна пропонувати влада. Звісно, за виключенням Вашого власного бажання внести пропозицію по вирішенню поставленого питання.

Також може бути задіяний метод підкупу лідерів або членів ініціативної групи. Тут треба чітко розуміти – отримавши певні блага особисто для себе, Ви тільки тимчасово покращуєте власне становища, але не отримуєте гідного ставлення до себе, належного середовища для проживання та праці ні собі, ні нащадкам, тому, краще продовжувати боротьбу, не приймаючи подачок і поступово виборювати можливість самостійно заробляти і купувати собі все необхідне. До речі, таких зрадників не цінують ніде. Навіть ваші «добродійники» не будуть вас поважати і серйозно до вас ставитись. І до себе не приймуть, бо кому потрібні зрадники? Їм немає віри.

Як тільки Ви відчули, що почалось затягування справи: вас постійно просять передзвонювати, почекати місяць, півроку, рік, не беруть слухавку – треба вживати заходів. Якщо необґрунтовано просять передзвонити через довгий термін, кажіть, що не можете так довго чекати, нехай пояснить причину або скоротить термін. Якщо не погоджується – шукайте інших шляхів, звертайтесь до преси, пишіть скарги – тільки не мовчить. Є ще один метод, яким успішно користуються. Дзвонити майже не щодня і задавати те саме питання. Дуже скоро це набридає і вашу справу забажають вирішити якнайшвидше, щоб ви тільки відчепились.

Найогидніший метод впливу – провокація. Постійним затягуванням, приниженням, неправдою, відписками вас можуть провокувати на вияв емоцій, адже так зручно зморщившись процідити: «Та він скандаліст!». Тому, по можливості намагайтесь уникати таких ситуацій і тримати себе в руках. З людиною, яка зловживає такими методами краще не мати справи взагалі, тому пишіть на нього скарги та намагайтесь обійти іншими шляхами. Але без скарг не обходьтесь, бо цей варіант буде найзручнішим для такого діяча і від його дій будуть продовжувати страждати інші.

Також серед влади поширена думка, що питання треба «вичикувати», тобто, якщо не дуже і треба, то скоро замовкнуть, але якщо Ви наполегливо і постійно будете про себе нагадувати протягом довгого терміну і різноманітними засобами (включайте фантазію), то тут, скоріш за все, влада подумає щось на кшталт, значить дійсно треба, і почне Ваше питання розглядати. Тому налаштовуйтесь на довгий шлях.

Оригінали поданих документів (звернень, скарг) з відміткою про реєстрацію ЗАВЖДИ зберігайте в себе і за кожним наступним зверненням підкладайте тільки копії раніше поданих документів з попередніми підписами. Ці підписи теж дійсні для всіх наступних звернень.

Згідно досліджень громадських організацій, в наш час найбільш ефективно можна досягти своєї мети завдяки розголосу. Тому завжди звертайтесь до ЗМІ і громадських організацій, збирайте однодумців, залучайте журналістів, починайте різні акції по інформуванню суспільства і наполягайте, наполягайте, наполягайте. Тільки разом і за допомогою розголосу можливо досягати результату і взагалі змінити сучасну систему відносин «влада» – «суспільство».

Відкиньте намагання домовитись з кимось «по-тихому». У цьому випадку Ви опиняєтесь в залежному становищі, слабкою стороною, якою можна маніпулювати, не рахуватись з нею, виконувати домовленості не в повній мірі, а то і ігнорувати. У випадку застосування розголосу Ви виступаєте сильною стороною, здатною створити неспокій для недобросовісних представників влади, тому з Вами будуть рахуватись і Вас будуть поважати. Крім того, здійснюючі сумнівні домовленості Ви руйнуєте свою репутацію, погоджуючись з системою «ручного керування». Наша мета – правова держава, в якій панують закони, а не домовленості.
Безпосередньо спілкування також ведіть відкрито, в публічній площині, відкидаючи будь-які «підкилимні» ігри.

Буде нелегко і будуть не раз опускатись руки, але головне – не здаватись. Перечекати, набратись сил – і спокійно продовжувати почате. Плекайте власний спокій в таких стравах! Як каже словами Біблії одна наша активістка: «Відкривається тому, хто стукає». Підбадьорити себе можна тим, що від Ваших дій залежить, як будуть жити наші нащадки і, якщо Ви зараз відступите, чи зможуть вони взагалі заявляти про свої права? Це наші справи – такий вже в нас важкий спадок – і крім нас цього ніхто не змінить.

І не заспокоюйте власну бездіяльність, тим, що не бажаєте витрачати нерви, бажаєте спокійно жити і т. д. ЦЕ ПРОСТО НЕМОЖЛИВО, адже ви їх вже витрачаєте постійно стикаючись з порушенням власних прав (на вільний вступ до політичної партії, на свободу волевиявлення, на безпечне для життя і здоров´я довкілля, на соціальний захист та відпочинок, на медичну допомогу, на проведення мітингів та мирних акцій, на захист своїх економічних і політичних інтересів, …), неповагою до себе (підняття тарифів без попередження, невивезене сміття…), небезпечними умовами проживання (безпритульні собаки, відкриті люки, нахилені гілки дерев…), незручностями (відсутність шляхів і належного транспорту, не ремонтовані будинки…), обмеженістю власних можливостей (відсутність робочих місць і достойної оплати праці…) і беззмістовним обговоренням всього цього на кухнях у пошуками винних.

ВИННА НАША ВЛАСНА БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ, тому краще ці самі нерви та енергію витратити на конкретні справи, що в майбутньому покращать наше становище.

Наталя Ляшенко