Правозахисники: права людини не є пріоритетом для влади

httpv://www.youtube.com/watch?v=jeaBUflA8qA

Правозахисні організації у своєму річному звіті відрапортували: влада зневажає правами людини. Випадків насильства та застосування тортур у правоохоронних органах за рік побільшало на 20%.

Кримінальне переслідування опозиції триває, а тиск на судову владу посилюється, констатують правозахисники.

“Загроза подання заяви до вищої ради юстиції про порушення присяги і звільнення в результаті цієї заяви робить суд,\робить суддів сліпими виконавцями чужої волі, говорити про незалежність суду в цих умовах просто неможливо. Більше, ніж 800 суддів звільнилися з посади у цій ситуації”, – каже правозахисник Євген Захаров.

“Наші слідчі ізолятори переповнені, нічого не було там вже кілька останніх років, це свідчить про жорстокість кримінальної політики, і взагалі, що наше кримінальне судочинство вважає, що людина, яку звинувачують у вчиненні злочину, переважно має перебувати під вартою”, – каже правозахисник Аркадій Бущенко.

Правозахисники з комітету Ради Європи підтримали критику українських колег. У своєму звіті вони зазначили, що у харківському та київському СІЗО ув’язнених б’ють кийками, катують за допомогою електрошокерів та протигазів. Втім, пенітенціарна служба висновки європейських правозахисників відкидає, а влада обіцяє покращення.

“Звісно є багато прикладів порушень прав громадян, і це пов’язано з нашим радянським минулим. Саме тому ми сьогодні розглядаємо новий кримінально-процесуальний кодекс”, – каже представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко.

“Мова йде про функціонування в цілому пенітенціарної служби України. Умови утримання арештованих, ув’язнених, засуджених, вони поки що далекі від і європейських, і світових норм, тому, переконані, що відповідний аналіз буде зроблений іншими гілками української влади”, – каже речник МЗС Олександр Дикусаров.

Нагадаємо, генеральний секретар Ради Європи Турбьєрн Ягланд висловив занепокоєння з приводу поводження з тими, хто перебуває під вартою в Україні, зокрема з колишніми членами уряду.

Джерело:

Телеканал новин “24”

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair