Шевченківські святкування у Кентшині

У суботу 10 березня українська громада Кентшина та околиць відзначила чергову річницю з дня народження Тараса Шевченка. З Шевченківським концертом приїхав Оркестр Волинського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка в Луцька, диригентом якого є Микола Гнатюк. Вітаючи присутніх, які зібралися в ,,Кіно Гвязда”, ведуча Ярослава Хруник підкреслила, що Шевченко ,,вчив нас бути людьми, бути українцями, вчив нас національної гордості” Серед запрошених гостей були представники місцевої влади – бургомістр Кшиштоф Гецьман, голова міської ради Галина Пясецька та депутати кентшинського повіту. .Були присутні також представники греко-католицького та православного духовенства.

,,Шевченківські святкування на тривалий час записані в календарі культурних подій нашого регіону. А це з огляду на невмирущий символ України та українського народу, яким був Тарас Шевченко. Не дивлячись на фінансову скруту стараємося запрошувати різних артистів з України з цікавим репертуаром та заохочувати до святкувань молодь з пунктів навчання української мови” – сказав голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради Степан Мігус.

,,Нам дуже приємно побувати серед земляків за кордоном та спільно відзначати 198 річницю від дня народження Шевченка. Кожен концерт, це для нас велике зворушення. Ми пишаємося тим, що так багато українців приходить на концерти і віддає шану Великому Кобзареві “ – зі свого боку ствердив директор театру Анатопій Глива.

Під час концерту глядачі мали змогу почути вірші та пісні на слова Великого Кобзаря у виконанні артистів з Луцька а також подивитися  виступ дітей з пункту навчання української мови, яких підготовила вчителька Єва Клек.  ,,Заповіт” Шевченка закінчив врочистий концерт. Голова місцевого гуртка ОУП Збишко Гомза подякував жудожникам за чудовий концерт а гостям та глядачам за участь в ньому. Подяку висловив теж бургомістр. Він бажав Україні і українцям, в цей складний момент, витривалості, віри, надії та відваги.

Слід згадати, що цей культурний захід відбувся завдяки фінансовій підтримці Міністра адміністрації і цифризації та бургомістра Кентшина. Організаторами концерту були ольштинський відділ Об’єднання Українців у Польщі та кентшинський гурток ОУП.

Андрій Сидор