У Львові громадськість самоорганізовується у будинкові комітети

Вчора, 22 березня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати проголосували за створення органу самоорганізації населення – будинковий комітет «Майорівка».

Голова постійної депутатської комісії з питань законності Львівської міської ради Любомир Мельничук зазначив, що створення органу самоорганізації населення є значним кроком для впровадження принципів прямого народовладдя.

Як підкреслили представники Львівської обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення”, створення даного органу самоорганізації населення після прийняття відповідного положення у 2011 р. відриває загалом для само організованої громадськості додаткові можливості та є важливим елементом розвитку локальної демократії.

Практика створення і діяльності органів самоорганізації населення у Львові не є новою, зазначають в обласному відділенні асоціації, адже саме утворенню одного із районів у місті Львові (Сихівського району) передувала активна діяльність органу самоорганізації населення – Ради самоорганізації населення Cихівського житлового масиву м.Львова. Це мабуть яскравий приклад насправді якісної та ефективної самоорганізації населення (в контексті реалізації права на участь у вирішенні місцевих питань) у м.Львові, який знайшов своє відображення і реальне втілення у створенні нового району із відповідно окресленою територією і владними повноваженнями.

Спершу мешканці Сихівського житлового масиву створили Раду самоорганізації населення, згодом, починаючи з 1990 року неодноразово на своїх сходах ставили питання про утворення на базі житлового масиву нового району міста. 25 вересня 1997 року сесія міської ради прийняла ухвалу про створення Сихівського району в місті Львові, а 8 жовтня 1997 року дане рішення підтримала сесія Львівської обласної ради і звернулася з відповідним поданням та обґрунтуванням до Верховної Ради України. Верховна Рада України прийняла відповідну постанову 10 лютого 2000 року.

Окрім цього, експерти Львівської обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення”,  звертають увагу на рішення виконавчого комітету Львівської міської ради «Про розмежування повноважень між Галицькою районною адміністрацією та радою самоорганізації населення Сихівського житлового масиву» від 04.12.1998 № 658, яке чи не вперше в України визначило та встановлює територію поширення діяльності органу самоорганізації населення, розмежувало повноваження та питання надання фінансових ресурсів.

Нагадаємо, що 29 вересня 2011 р. Львівська міська рада прийняла рішення “Про Положення щодо створення та діяльності органів самоорганізації населення” №764, яким врегулювала питання створення і діяльності само організованих комітетів у м.Львові.