Україна за своїм сукупним освітнім потенціалом поступається одному Кембриджському університету

Ці дані на Круглому столі “Законодавче забезпечення реформування вищої освіти в Україні” навів ректор НТУУ “КПІ”, голова Робочої групи з розробки нового законопроекту “Про вищу освіту” Михайло Згуровський.

За його словами, останні десятиріччя Україна швидко почала втрачати свої позиції, зокрема і в сфері створення високотехнологічної продукції на основі нових знань. За останні 10 років ця компонента постійно зменшувалася. Високотехнологічний експорт України за ці 10 років зменшився з 5,5 до 4,5%.

Оцінка Давоським самітом конкурентоспроможності України у 2006 році ставила нас на 67 місце у світі, а вже у 2011-му – на 82-е.

“Десь 5 років тому суспільство почало розуміти, що за рахунок низькотехнологічних, сировинно-переробних технологій ми не виберемося з нинішнього стану. Стало зрозуміло, що ми маємо використовувати насамперед людський капітал, як, наприклад, Японія чи Сингапур, реформувати вищу освіту таким чином, щоб забезпечувати конкурентоспроможний розвиток країни”, – сказав М. Згуровський.