8 травня – день пам’яті та єднання

Давайте збережемо історичну пам’ять, а не будемо танцювати на кістках!
Спілка Української Молоді в Україні ініціює вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні 8 травня.

Цього року українська влада знову запропонує нам відзначати “перемогу” 9 травня. Політики та можновладці будуть обсипати ветеранів грошовими обіцянками та привітаннями. По містах України висітимуть червоні прапори та лунатимуть феєрверки. Країна святкуватиме по повній програмі…

————————–————————
АКЦІЇ У РЕГІОНАХ

Київ
13-00, біля Жовтневого палацу (вул. Інституська 1)

Запоріжжя
інформація уточнюється

Львів
інформація уточнюється
————————–————————

А чи дійсно є привід святкувати 9 травня?

• На момент Другої світової українці не мали власної держави і опинились між двох тоталітарних режимів СРСР та Третього Рейху. Тому була перемога одного режиму над іншим.
• Для українців Друга світова розпочалася у 1939 р. з окупації незалежної Карпатської України та тривала до середини 1950-х років, допоки підпілля воювало проти радянського режиму. Тому трактування війни як “Велика Вітчизняна” вкрай некоректне.
• Більшість вояків Червоної Армії захищали свої домівки та рідних, а не воювали за комуністичний лад та радянську верхівку. Наразі ж влада пропонує утотожнювати подвиг вояків з подвигом тоталітарного режиму.
• Акт про капітуляцію нацистської Німеччини був підписаний за київським часом 8 травня о 23:43. Тому прив’язка 9 травня до цього акту для України є безпідставною.
• Абсолютна більшість країн учасниць Другої світової у травні не святкують, а саме вшановують загиблих у війні.

Подія у Фейсбуці – тут