«Афганці» заявляють про підготовку масових акцій протесту в разі прийняття законопроекту 9127

Влада готує прийняття закону, проти якого афганці, чорнобильці боролися півтора року. Організація «Ніхто, крім нас» заявляє, що в разі його прийняття у Верховній Раді після Великодня по всій країні пройде повномасштабна безстрокова акція протесту за участю всіх громадських організацій і під безпосереднім керівництвом НКН. Про це в коментарі повідомляє керівник організації «Ніхто, крім нас» Олександр Ковальов.

«Нам стало відомо, що під час Страсного тижня влада готує прийняття закону 9127, який урізує соціальне забезпечення дітей війни та ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.
«Нагадаю, що ми півтора року боремося проти цього законопроекту, – заявив Олександр Ковальов, – Ми виходили з протестами під парламент, ми захоплювали Пенсійні фонди, голодували, а деякі з нас, як донеччанин Геннадій Конопльов, платили своїм життям за те, щоб перед людьми, що поклали своє здоров’я під час ліквідації Чорнобильської аварії, державою виконувалися соціальні зобов’язання. Півтора року влада імітувала реформи, намагалася розколювати громадські рухи і переконати суспільство в тому, що «чорнобильці», «афганці», «діти війни» отримують надвисокі пенсії. Не було зроблено нічого для системної реформи пільгового оподаткування, в якому ми готові взяти участь. Конституційний суд, судді якого тричі приймали рішення про збереження пільгових спецпенсій (зберігаючи їх у першу чергу собі, нардепам, суддям, прокурорам) прийняв ще одне рішення про право кабміну розподіляти пільги в ручному режимі.

Це рішення дуже гармоніює з ще одним рішенням КС – право не оприлюднювати нардепам свої податкові декларації. Ті ж люди, які сором’язливо ховають свої доходи за час роботи на посаді депутата, будуть скасовувати пільги незахищеним верствам населення. При цьому на ефірах соціальний віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявляє, що вони «вирішили всі проблеми афганців та чорнобильців». Вони нічого не вирішили. Вони обсипають милостями свої «палацові організації» афганців і чорнобильців, не даючи путівки в санаторії членам НКН і репресують членів НКН, а також чорнобильців, які до нас приєдналися».

Олександр Ковальов заявив, що «НКН готовий до діалогу та процесу реального реформування пільгової системи, з ліквідацією і урізування спецпеній, а не тупого відбирання пільг у тих, чий прожитковий мінімум трохи більше тисячі гривень».

Довідка:
14 січня 2011 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону під номером 7562 («Про гарантії держави щодо виконання рішень суду»), який, дозволяв судам не виплачувати категоріям громадян належні їм пільгові виплати. А вже 20 квітня розпочалися перші акції протесту громадських організацій під керівництвом НКН проти законопроекту 7652. Тоді розгляд проекту закону було відкладено. 8 вересня 2011 кабінет міністрів подав до парламенту новий законопроект номер 9127 (“Про гарантії держави щодо виконання судових рішень”), який, по своїй суті повторює проект закону 7562. Тоді 20 вересня відбувся масовий протест громадських організацій, відомий, як бунт під парламентом, а потім по всій країні пішли захоплення Пенсійних фондів. 26 січня 2012 Конституційний Суд визначив, що суди при розгляді спорів про соціальний захист громадян можуть застосовувати нормативно-правові акти Кабінету Міністрів, видані в рамках його компетенції на підставі Бюджетного кодексу та закону “Про державний бюджет” на відповідний рік. Тобто фактично передав право керувати виплатою пільг уряду.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.