Чиновники Закарпаття вже розробляють проекти будівництва малих ГЕС

Передбачаючи спротив жителів гірських сіл, Рахівська районна рада дозволила проектувати 12 малих ГЕС на гірських річках району. Жодних громадських слухань та погодження з населенням не відбувалось.

Як тепер стало відомо, ще 16.03.2012 (до цього рішення приховувалось), Рахівська районна рада Закарпатської області видала рішення «Про розроблення детальних планів на території Рахівського району». Під невинною назвою рішення приховано дозвіл Рахівській РДА розробити проекти розміщення малих ГЕС на р.Говерла вище с.Луги, на р.Біла Тиса між селами Видричка і Богдан, біля с.Луги, на р.Богдан біля с.Богдан, на р.Щаул біля с.Богдан, на потоці Білий біля с.Ділове, на р.Лазенщина вище с.Лазенщина, на р.Павлик біля с.Видричка, по руслу річок Чорна Тиса, Тиса, Біла Тиса, та Шопурка
Перші ж будівництва ГЕС у Карпатах викликали хвилю спротиву місцевого населення і гостру критику громадських організацій і науковців (http://pryroda.in.ua/miniges/karpaty-hory-chy-more-abo-do-choho-pryzvede-novyy-vytok-hidrobudivnytstva-v-ukrayini/) 14 березня 2012 року в багатьох містах України пройшли акції протесту проти будівництва малих ГЕС на гірських річках у Карпатському регіоні. Вже 16 березня Івано-Франківська облдержадміністрація видала розпорядження про призупинення будівництва ГЕСів (http://pryroda.in.ua/miniges/rozporyadzhennya-pro-zaboronu-budivnytstva-hes-v-ivano-frankivskiy-oblasti/). Громадські слухання, що відбуваються у гірських селах щодо будівництва малих ГЕС призводять до єдиного результату – одноголосної відмови у погодженні будівництва ГЕС (http://pryroda.in.ua/miniges/tag/hromadski-sluhannya/).

Таким чином, в той час коли Івано-Франківська область в реакцію на виступи громадськості взялась з боротьбу навалою ГЕС, Закарпаття нашвидкуруч почало погоджувати проекти будівництва, поки горяни не почали активного протистояння. Громадські природоохоронні організації переконані, що такі дії направлені винятково на те, щоб коли хвиля народних протестів перекинеться через гори на Закарпаття, всі проекти вже можуть виявитись погодженими.