Євген Захаров: Занадто багато людей в Україні потрапляє за ґрати

Пенітенціарна служба та керівництво Лук’янівського СІЗО намагаються знівелювати фільм журналіста Костянтина Усова “Тюрма №1”. Кажуть, що кадри змонтовані і 90 відсотків показаних фактів не відповідають дійсності. Але ж це реальні зйомки в Лук’янівці, і далеко не всі жахіття показані.

Для мене усі оприлюднені факти були відомі й раніше, окрім аналізу грибка на стінах і води, яку вживають ув’язнені. І такий стан речей не тільки у Лук’янівському СІЗО, а й усіх інших подібних закладах. Система страшенно недофінансована, навіть виділених з бюджету коштів недостатньо, а вони отримують лише половину.

Тому погана їжа, недостатнє медичне обслуговування, мізерна зарплатня у співробітників, яким не виплачують надбавки. Через це вони йдуть на незаконні дії, проносять в камери мобільні телефони та інші недозволені речі, щоб на цьому щось заробити.

Працівники СІЗО змушені виконувати те, що їм нав’язують. Вони не можуть вплинути на долю тих, кого позбавили волі під час слідства. А таких у нас значно більше, ніж в інших країнах. Загалом у СІЗО в Україні перебувають біля 40 тисяч громадян. При цьому завжди 5-6 таких закладів по країні переповнені. У тій же Лук’янівці 2950 місць, а ув’язнених — більше 4000. У деяких камерах люди сплять по черзі. Я бачив камери на 30 чоловік, де перебувало 70.

Вважаю, що саме такі фільми спрямовані проти закритості, яка існує у кримінально-виконавчій системі — СІЗО і колоніях. Таке журналістське розслідування дуже важливе для суспільства. Завдяки тому, що ця закритість долається, щось усе-таки змінюється на краще. Після розголосу, який зробив цей фільм, фінансування СІЗО збільшили, виділили додаткові кошти на ремонт, видаляють грибок зі стін.

Але один телефільм не може переламати ситуацію. Хоча для кардинальних змін у системі покарань не варто будувати нові СІЗО і колонії. Треба просто менше саджати. Необхідно змінити систему кримінальної юстиції, зокрема, удосконалити законодавство щодо попереднього слідства і ув’язнення.

У нас занадто багато людей потрапляє за ґрати. Новий Кримінально-процесуальний кодекс частково цю проблему вирішує — кількість населення СІЗО має зменшитися на 30 відсотків.

Газета по-українськи

2 Comments

Comments are closed.