“По одному не збиратися”!

Це, що ви бачите нижче – офіційна, так би мовити, відповідь Міністерства юстиції України на дуже прості запитання:

– Чи є перебування поодиноких громадян України (себто індивідуальне перебування) у громадських місцях з плакатами, іншими наочними засобами висловлення (у т.ч. написами на одязі) “мирним зібранням” у розумінні ст.39 Конституції України, для якого потрібне “завчасне сповіщення” органів влади чи органів місцевого самоврядування?

– Чи може така поведінка (без зазначеного “завчасного повідомлення”), на думку Міністерства юстиції, бути законною підставою для притягнення до відповідальности за ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення?

Відповідний запит до “міністерства справедливости” було надіслано після того, як феєрична (м’яко кажучи) міліція славного міста Львова додумалася затримати і “опротоколити” по ст.185-1 КУпАП громадянку, котра сама (тобто в кількости 1 особа, ні з ким не “збираючись”, ані мирно, ані ще як), стояла на вулиці славного міста з плакатом (про цю вікопомну за рівнем маразматичности подію – тут).

Подаючи цей плин міністерської свідомости, де нема і натяку на відповідь на поставлені запитання, ми не сумніваємося, що у МЮ сидять далеко не дурні з невігласами. Просто якщо на прості запитання нема відповідей, значить це комусь потрібно. Напевно – аби не ставити під сумнів “право” владоохоронців у разі доцільности гаркнути те, що у заголовку.

Олександр Северин