Академія наук вивела 1500 науковців до Кабміну, бо не отримує гроші навіть на комунальні платежі

Науковці Національної академії наук України пікетували Кабінет міністрів зранку у четвер, вимагаючи достойної оплати праці.

Мітингуючі, яких зібралось понад півтори тисячі також вимагали повною мірою врахувати бюджетний запит НАН України у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік».

Учасники мітингу підкреслили, що коштів, які виділяються з бюджету, не вистачає навіть на оплату праці. Проблематичним для наукових установ є навіть сплата комунальних платежів.

“Про фінансування власне наукових досліджень, оновлення матеріально-технічної бази, придбання сучасного наукового обладнання – навіть не йдеться”, – .повідомили учасники мітингу.

Біля Будівлі уряду зібралося понад 1500 тисячі представників НАНУ, аспірантів та інженерів, членів-кореспондентів НАНУ. Були також присутні також декілька академіків. Загалом у пікетуванні прийняли участь представники майже всіх київських інститутів НАН України.

До пікетувальників вийшли С. Тігіпко та В. Семиноженко, які запросили до будинку Уряду голову профспілки НАНУ А.Широкова та декількох академіків. Близько 12-30 А.Широков сповістив, що в перемовинах з урядовцями  «є деякий прогрес» – науковцям пообіцяли врахувати їх вимоги у бюджеті на наступний рік, а фінансування за бюджетом цього року в повній мірі почати з 3 кварталу. Після чого пікетувальники почали розходитися.

Під час пікетування науковців запрошувала приєднатись до протесту проти законопроекту «Про засади державної мовної політики», який о 13 00 почався біля Верховної Ради.

На жаль, до Верховної ради пішла лише незначна частина науковців. Цьому була ціла низка об’єктивних причин – по-перше науковці мали повернутися на роботу, оскільки на час пікетування у них було зміщено початок робочого дня,  по-друге сьогодні, після вчорашньої спеки, погода не порадувала киян і люди за три години пікетування елементарно замерзли.

Проте найголовніше мабуть те, що майже одночасно поряд проходили два важливі для країни мітинги , а пртестувальники не змогли об’єднатись, щоб підтримати один-одного.

Багато фоток тут http://voareporter.posterous.com/1500

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair