Карпачова виїхала з України через Генпрокуратуру

Депутат від БЮТ Сергій Соболєв заявляє про те, що колишній уповноважений Ради з прав людини Ніна Карпачова не може перебувати в Україні через тиску на неї з боку Генеральної прокуратури.

Про це він сказав на брифінгу, повідомляють Українські новини.

Депутат зазначив, що він не може надати інформацію про те, де зараз перебуває екс-омбудсмен.

“За моєю інформацією, вона зараз не має можливості фактично проводити свою активну діяльність і вона фактично не має можливості сьогодні навіть бути присутньою в Україні через прямий тиск Генеральної прокуратури”, – сказав він.

Соболєв зазначив, що у зв’язку із цим депутати від БЮТБ написали лист в офіс верховного комісара з прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи.

На його думку, необхідно почати розслідування дій вищих посадових осіб, які, можливо, причетні до вказівок Генпрокуратурі тиснути на колишнього омбудсмена.

Соболєв повідомив, що стурбованість ситуацією із Карпачевою висловили представники опозиції під час зустрічі зі співдоповідачами комітету ПАРЄ з питань моніторингу дотримання Україною своїх зобов’язань перед Радою Європи Маріеттою де Пурбе-Лундін і Майліс Репс.

Як відомо, прокуратура Києва має намір завершити до 15 травня перевірку можливої фальсифікації Карпачовою експертного висновку про завдання травм колишньому прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко працівниками Качанівської виправної колонії.

Тимошенко звинуватила співробітників колонії в тому, що вони її побили під час транспортування до лікарні 20 квітня.

25 квітня Карпачова після зустрічі з екс-прем’єром підтвердила наявність тілесних ушкоджень у Тимошенко й оприлюднила фотографії її синців.

4 травня Генпрокуратура звинуватила Карпачову в підробці експертного висновку про завдання травм Тимошенко працівниками Качанівської колонії.

За попередніми даними Генпрокуратури, Карпачова хитрістю одержала від двох представників секретаріату омбудсмена їхню письмову оцінку травм на тілі Тимошенко, відображених на фотографії, яку вона сама зробила в колонії.

http://www.pravda.com.ua/news/2012/05/15/6964527/