Кіровоград: Регіоналам соціологія не до вподоби, однак вони не проти по-ПіАр’итись на соціальних проектах.

Кіровоградська обласна організація Партії регіонів оприлюднила офіційну заяву щодо незаконності соціологічного дослідження з приводу популярності політичних сил серед громадян Кіровоградського регіону. Дослідження було проведено за участі Центру регіональних досліджень та регіонального інформаційного Інтернет-видання «Весь Кіровоград».

30 травня 2012 року були оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного в період з 21 по 27 травня 2012 року у Кіровограді. В опитуванні взяли участь 1500 респондентів, яким ставили по два питання: якби вибори до Верховної Ради відбувалися сьогодні, за яку б партію ви проголосували і кого б з наступних осіб ви обрали народним депутатом від м. Кіровоград?.

Опубліковані результати дослідження викликали значний резонанс як в суспільстві, зокрема й серед політичних кіл.

Результати опитування за першим питанням — «За яку партію Ви проголосували б, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися сьогодні?» — продемонстрували такі тенденції:

Результати за другим питанням — «Якби вибори до Верховної Ради відбувалися сьогодні, кого б з наступних осіб ви обрали народним депутатом від м. Кіровоград?»:

 

Кіровоградська обласна організація Партії регіонів одразу відреагувала на публікацію, заявивши, що ще до офіційного старту передвиборчої кампанії на місцевих інтернет-сайтах, зокрема ресурсі «Весь Кіровоград», уже розпочалось поширення замовних недостовірних «соціологічних опитувань» з метою цілеспрямованих маніпуляцій громадською думкою.

Регіонали наголошують, що «чорні» PR-технології вже не вперше застосовуються напередодні виборів щодо Партії регіонів, як один із важелів впливу на електоральні симпатії.

За спостереженнями Громадянської мережі ОПОРА, інтернет ЗМІ Кіровоградщини є доволі рейтинговими джерелами інформації у порівнянні до друкованих. Особливо це стосується м. Кіровограда (округ №99), де майже половина мешканців міста має доступ до інтернету. Тому вплив таких досліджень на громадську думку є доволі впливовим і реакція Партії регіонів є прогнозованою, особливо після того, як новопризначений керівник штабу Партії регіонів Олександр Шаталов в своєму першому інтерв’ю безапеляційно заявив, що «рейтинг Партії регіонів в області є стабільно високим» та «кандидати від Партії регіонів випереджають своїх конкурентів на 15-20%».

Коментар головного редактора інтернет-видання «Весь Кіровоград» для Громадянської мережі ОПОРА: «Редакція не планує прибирати згаданий вами матеріал з наших сторінок, не зважаючи на заяви будь-яких політичних сил. У своїй роботі ми керуємося нормами демократії та свободи слова і визнаємо право будь-якої політичної сили, громадської організації, установи, підприємства чи громадянина висловлювати незгоду з тими чи іншими нашими матеріалами. Ми лише сподіваємося, що це все відбуватиметься у цивілізований спосіб».

Редакція газети переконана, що має достатньо підстав для публікації цього матеріалу. Більше того, вони продовжуватимуть серію таких досліджень і матеріалів.

Детальніше:
Євген Патруль
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Кіровоградській області
096 918 74 08
http://www.opora.org.ua/news/1446-kirovograd-regionalam-sociologija-ne-do-vpodoby
* * *

У Кіровоградській області діє проект під патронатом голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Ларіна та депутатів від Партії регіонів під назвою «Стоп радон!», який не має аналогів в інших областях України. Зі слів організаторів проекту, його ціль — контроль рівня небезпечного газу та зниження кількості онкологічних захворювань.

Організаторами проекту заявлено, що у рамках проекту у всіх освітніх та медичних закладах області встановлено ледве не 2 000 спеціальних датчиків (радонолізаторів), які протягом місяця накопичували інформацію про вміст радону в приміщеннях. Із повідомлення першого заступника голови Кіровоградської обласної ради Олександра Шаталова (член Партії регіонів — керівник виборчого штабу у Кіровоградській області), для забезпечення необхідної кількості пристроїв для вимірювання рівня концентрації радону у приміщеннях, Кіровоградська область викупила всі пристрої, які були наявні у вільному продажу на території України.

Учням шкіл області був проведений організований єдиний урок здоров’я у рамках регіонального проекту «Стоп радон!», на якому вони прослухали ознайомчу лекцію про вплив радону на організм людини та про необхідність проведення контролюючих вимірів його рівня. Для проведення лекцій були запрошені спеціалісти з хімії, біології, географії, а також лікарі та будівельники.

Партія регіонів інтенсивно піарить проект «Стоп радон!», а відповідно і свою політичну партію. Так, по Кіровоградському регіону в місцях масового скупчення людей та по поштовим скринькам жителів області розповсюджуються буклети ознайомчого характеру про проект «Стоп радон!» та наміри «Партії регіонів» в обличчі обласної влади. «Цей буклет потрапив у кожну поштову скриньку», — підкреслив регіонал Олександр Шаталов.

Протягом місяця датчики накопичували інформацію про рівень радону у повітрі. Потім їх вилучили та передали на дослідження до Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва. 24 травня були оголошені попередні результати вимірювань. Оприлюднені на офіційному сайті проекту статистичні дані свідчать про завищення рівня радону у більшості перевірених приміщень.

Зараз планується реалізація наступного етапу проекту, під час якого буде виміряний рівень радону у воді.

За офіційними даними проект «Стоп радон!» фінансується за кошти спонсорів: народних депутатів України від Партії регіонів — Станіслава Березкіна та Олександра Єдіна, депутатів Кіровоградської обласної ради — Віталія Грушевського (член Партії регіонів), Андрія Бродського (член партії «Сильна Україна» ), Анатолія Кузьменка (член Народної партії) та Кіровоградського обласного благодійного фонду «Розвиток Кіровоградщини», який підпорядковується Кіровоградській обласній державній адміністрації.

Але користь від дослідження, на яке залучено чималі кошти так і не зрозуміла багатьом мешканцям Кіровоградщини. На самому ж сайті проекту про це значиться: «Яка користь від досліджень? Після оприлюднення результатів комплексного дослідження відповідь ви знатимете точно. І тоді, керуючись цим знанням, зможете вберегти себе і тих, хто дорогий для вас, від впливу небезпечного газу радону».

Детальніше:
Євген Патруль
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Кіровоградській області
096 918 74 08
http://www.opora.org.ua/news/1449-pr-proekt-ekskljuzyvnogo-formatu-na-kirovogradshchyni