Навчання тяжко хворих дітей

12 червня 2012 р. в Національній спеціалізованій дитячій лікарні «ОХМАТДИТ» відбулося свято: з кінцем навчального року дітей прийшли привітати не лише вчителі, але й волонтери.

У вересні 2011 р., завдяки зусиллям Центру медико-психологічної та соціально-реабілітаційної допомоги лікарні, Управління освіти та науки, молоді та спорту Шевченківської РДА, психолого-медико-педагогічної комісії та благодійної організації «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» було започатковано інноваційний проект з навчання дітей у стінах лікувального закладу.

Все розпочалося з того, що у липні-серпні 2011 р. Асоціація паліативної та хоспісної допомоги, що має на меті підтримку осіб, що зіткнулися з проблемою тяжкого захворювання, яка реалізовувала проект «Удосконалення соціальних гарантій невиліковно хворим громадянам України у кінці життя», за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», звернула увагу на недостатнє забезпечення соціальних гарантій у сфері доступу до загальноосвітніх послуг для маленьких пацієнтів. Після досить тривалої бюрократичної переписки, було організоване навчання для кількох дітей одного з відділень.

Протягом цілого 2011/2012 навчального року до 5 дітей приїздили 8 вчителів. З часом, кількість учнів збільшилася.

На початку, здавалося, було безліч перепон: вчителі, може вперше в житті, зіткнулися з суворим режимом відділення для перебування серйозно хворих дітей; інколи діти не завжди могли «відійти» від складних багаточасових процедур, і тому пропускали уроки; деякі мали часто від’їжджали для трансплантації органів; перебування в замкнених стінах лікарні значно обмежувало соціальний розвиток дітей і так далі. Але з часом вчителі змогли «під лаштуватися» до дітей, а самі діти стали бачити безумовний позитив від того, що до них приходить хто! сь новий і підтримує їх у психологічно скрутні хвилини.

І от 12 червня настав урочистий день вручення табелів. Дякуючи БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги», навколо цієї дійсно надзвичайно важливої події вдалося об’єднати близько 20 волонтерів, які представляли і організацію Firefly, і римсько-католицьку громаду, і навіть Школу східної астрології та психології. Після спілкування з клоуном і лялькової вистави всі 15 дітей у відділенні (але у найпершу чергу – ті, що закінчили навчальний рік) отримали розвиваючі подарунки.

Хоча й людську доброту та щирість не можна виміряти банальними цифрами та вартостями, спробуємо оцінити цінову вартість наданої волонтерської допомоги: подарунки на суму понад 7000 грн і близько 60 людино-годин, що оцінюються в щонайменше 600 грн. За що ми всім їм дуже вдячні.

У подальшому Асоціація, місією якої є полегшити страждання потребуючих, планує проводити подібні акції та заохочує всіх бажаючих підтримати нашу благодійну діяльність.

Олександр Вольф, голова правління Асоціації паліативної та хоспісної допомоги
www.palliativ.kiev.ua

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair