Хроніки покращення. НКРЄ потурає монополісту та нищить національного виробника

Більше 200 підприємств об’єдналися з метою не допустити знищення української промисловості задушливими тарифами на електроенергію. ГО “Фронт захисту національного виробника” прийняв сотні звернень працівників українських підприємств, які вимушені позбутися своїх робочих місць через погіршення економічної ситуації. Це відбувається внаслідок незбалансованої тарифної політики НКРЕ, що вже призвело до дисбалансу цін на українському та європейському ринках електроенергії. Ціни для промислових підприємств всередині України на електроенергію власного виробництва формуються вищі, ніж в Європі, куди Україна її постачає (65-68 євро за мегават в Україні проти 56 євро в Європі). Це дозволяє нашим європейським промисловим конкурентам переважати над  вітчизняними  виробниками: стимулюється ріст імпорту і витісняється місцева продукція з українського ринку. Вважаємо, що основна причина такої тарифної політики – лобістські зусилля приватних енергетичних корпорацій і фактична монополізація цієї галузі.

В Україні в 2012 році право експортувати електроенергію отримала лише компанія ДТЕК. Уже два роки ДП «НЕК Укренерго» не допускає інші компанії навіть до участі в аукціонах. Відсутність конкуренції вже призвела до втрати Держбюджетом близько 450 млн. грн (від річного аукціону на перетин на 2010 рік було отримано 141 млн.грн, від аукціону на 2011 рік – 156 тис.грн, а на 2012 – всього 110 тис.грн).
Інша конфліктна ситуація склалася з дотаційними сертифікатами. Зокрема, мова йде про Постанову Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 року про відміну дотаційних сертифікатів при розрахунку цін на експорт електроенергії. Таким чином, оптова ціна для експортерів знижується на 30%, Компенсувати цю різницю доводиться вітчизняним підприємствам та населенню. Все це призводить до збільшення собівартості виробництва на підприємствах, зменшення їх рентабельності, зупинки деяких підприємств, звільнення тисяч працівників та , як наслідок, втрати робочих місць  і позбавлення тисяч сімей засобів до існування.
Просимо відмінити вищезгадану постанову, оскільки її дія може призвести до зникнення  цілих промислових галузей в Україні.. Ми вважаємо, що дана постанова спрямована на підтримку монополіста – експортера електроенергії ДТЕК.

Всеукраїнська громадська організація “Фронт захисту національного виробника” вимагає демонополізації експорту електроенергії та  позбуття  енергомонополії всередині України.  Також ми просимо підвищити конкурентоздатність українських підприємств, зберегти національного виробника і повернути наші робочі місця!

Голова

ВГО «Фронт захисту національного виробника»                                   Хантіль С. М.