В Нью-Йорку відбулася акція на захист рідної мови (фоторепортаж)

Акція протесту закордонних українців проти ухвалення у Верховній Раді законопроєкту про засади мовної політики відбулась 18 червня перед Генеральним консульством України в Нью-Йорку. Численні американські українці прийшли з прапорами. На гаслах було висловлено тривогу за збереження державного статусу української мови і її дальший розвиток.

Акція почалася з співу молитви „Отче наш“.  Голова Світової Конференції Українських Державницьких Організацій (СКУДО) Аскольд Лозинський у своїй промові засудив дії народного депутата Сергія Ківалова і віце-прем’єра Бориса Колесникова‚ спрямовані проти державного статусу української мови‚ закликав до єднання з патріотичними організаціями України у протистоянні цим діям. Він також засудив прибуття делеґації Черкащини на російський фестиваль „Наша спадщина“‚ який проводиться в США поза участю української громади.

Під час акції учасники вигукували гасла „Наша мова – українська!“‚ „Ганьба!“‚ „Геть москаля з України!“‚ „Українській мові – так‚ російській мові – ні!“ та інші. Виступи учасників чергувалися виконанням українських патріотичних пісень „Ой‚ у лузі червона калина“‚ „Повіяв вітер степовий“‚ „Червона рута“‚ „Ой‚ видно село“ та інших.

Голова відділу в Ню-Йорку Українського Конґресового Комітету Америки Іванка Заєць вела мову про переслідування  українських громадських організацій в Росії.  Голова об’єднання „Нова Українська Хвиля“ Мирослава Роздольська зачитала звернення 12 голів відділень цієї організації і звернулася до російськомовних громадян України з закликом шанувати і вивчати державну мову.

Промовляли президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай‚ голова Організації Оборони Чотирьох Свобід України (ООЧСУ) Стефан Качурак‚ Михайло Козюпа і Юрій Симчик – від ООЧСУ‚ Наталя Качурак від СКУДО‚ Галина Руденко з Ню-Йорку.

Максим Лозинський виконав песню „Не спи‚ моя рідна земля“‚ Ксеня Качурак співала пісню про Україну .

Учасники акції на закінчення акції заспівали Національний гимн України.

 

Стефан Качурак

Акція протесту проти законопроєкту про мову 18 червня в Ню-Йорку. (Фото: Левко Хмельковський)

Співає Ксеня Качурак.

Олекса Німий – з Прикарпаття.

Михайло Козюпа і Стефан Качурак виконують укранську пісню.

Промовляє президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай.

Голова „Нової Української Хвилі“ Мирослава Роздольська з представниками Пасейку.

Іванка Заєць.

Співає Максим Лозинський.

Молоді учасниці акції.

Наталка Кочурак

Юрко Симчик

Михайло Козюпа

Аскольд Лозинський

 

Василь Панчак з дружиною