Вирок тризубівцям за Сталіна лишили в силі

Апеляційний суд Запорізької області 14 червня завершив розгляд скарг тризубівців, засуджених за нищення погруддя Сталіна. Вирок лишили в силі, проте вимоги апелянтів частково задовольнили.

Суму збитків, які тризубівців зобов’язують компенсувати, зменшили на 3200 грн. Такою, на думку суду, була вартість матеріалу для виготовлення погруддя, який лишився у дворі обкому КПУ. Таким чином засуджені мусять компенсовувати 106 630 грн.

Окремою ухвалою судді визнали, що комуністи, встановивши погруддя Сталіна, порушили норми закону «Про голодомор 1932-1933», Указів Президента щодо пам’яток тоталітарного режиму. Так можна говорити, що в супереч КПК, вироком охороняються незаконні права комуністів.

За висновками матеріалознавчої експертизи, після спилювання голови пам’ятник відновленню не підлягав. Цікаво, що судді відмовили у проведенні бухгалтерської ревізії, яку спершу ініціювала сторона обвинувачення, і підтримала із доповненнями сторона захисту. Таким чином, на думку адвокатів засуджених, досі не встановлена сума матеріальних збитків, що є основною кваліфікуючою ознакою.

Самі підсудні налаштовані на подальше оскарження свого вироку. Подати касаційну скаргу вони можуть протягом трьох місяців.