Всеукраїнський комітет на захист української мови розгортає масштабну діяльність – VIDIA

Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, громадські діячі та політики виступили з ініціативою створення Всеукраїнського комітету на захист української мови. До першої п’ятірки увійшли депутати від НУНС Олесь Доній та Юрій Стець, письменник Василь Шкляр, співачка Ніна Матвієнко та генеральний директор телеканалу «ТВі» Микола Княжицький.

«Це було ініційоване останнім законопроектом Ківалова-Колесніченка. Нас намагаються просто загнати в оце стійло, бо мовна карта була кинута спеціально, адже соціальна політика провалилася і влада вирішила зцементувати свій проросійський електорат за допомогою мовного питання», – зазначив тоді народний депутат Олесь Доній.

Наразі, формується “список 300”, до якого увійдуть найзнаковіші особистості. “Цього тижня (середа-четвер) буде оприлюднено “Список 300″. Тоді ж відбудеться прес-конференція, і буде окреслено план дій на літо. Наразі, також, триває створення регіональних структур,”- розповів ініціатор всеукраїнського руху на захист мови Олесь Доній кореспонденту Медіа-порталу VIDIA.

Як вважає депутат Доній, створення Всеукраїнського комітету на захист української мови може привести до започаткування руху на зразок польського “Солідарність”.

Окрім ініціаторів, у перші ряди майбутньої організації вже записані, зокрема, такі відомі особистості: Левко Лук’яненко, Степан Хмара, Вячеслав Брюховецький, Володимир Ар’єв, Юрій Винничук, Володимир Яворівський, Вячеслав Кириленко, сестри Тельнюк, Сашко Лірник, Олександр Бригинець, Іван Малкович, Юрій Макаров, Юрій Андрухович та інші. Організація має свою сторінку у соцмережі, де відбувається оновлення інформації.

Як відомо, 21 червня на території тернопільського Музею політичних в’язнів та репресованих відбулося організаційне засідання Тернопільського обласного комітету захисту української мови. Участь в заході взяли члени КОДу, представники духовенства, науковці та громадські діячі – разом близько 30 осіб.

Нагадаємо, “мовний” законопроект було прийняно  у першому читанні провладною більшістю у Верховній Раді. На вулицях столиці та інших міст України відбулися акції протесту та протистояння з міліцією.

Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, українська діаспора у різних країнах і містах також виступила на захист української мови.

Медіа-портал VIDIA