Звернення вченої ради філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Звернення

вченої ради філологічного факультету

Львівського національного університету імені Івана Франка

до вчених рад філологічних факультетів, Інститутів філології й академічних філологічних центрів та установ

Шановні колеги!

5 червня 2012 року провладна більшість Верховної Ради України у злуці з україноненависницькою фракцією комуністів і поодинокими народними депутатами-запроданцями здійснили небезпечний крок до ліквідації нашої державної незалежності – ухвалили у першому читанні проект Закону України “Про засади державної мовної політики”. Ця подія в історії українського лінгвоциду є абсолютно суголосною зі сумнозвісними  Валуєвським циркуляром (1863) та Емським указом (1876). Вона скерована на підрив конституційного статусу української мови як єдиної державної в країні та витіснення її з усіх сфер суспільного вжитку на значній частині території України. Відкритою етнокультурною агресією політично збанкрутіла “Партія регіонів” реалізовує підступні стратегії російського націонал-шовінізму проти відродженої, європейськи зорієнтованої  української держави. Зважаючи на те, що остаточне ухвалення згаданого законопроекту стане відвертою загрозою для політичної стабільності і державної цілісності України, вчена рада філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка закликає університетські й академічні філологічні установи та їхні структурні підрозділи:

1. Об’єднати всі свої організаційні та науково-інтелектуальні зусилля з метою не допустити прийняття антиконституційного Закону України “Про засади державної мовної політики”.

2. Розглянути (терміново!) на засіданнях вчених рад питання про антидержавне запровадження офіційної двомовності в Україні та прийняти відповідні звернення до Голови Верховної ради і народних депутатів України.

3. Підтримати ініціативу створення “Всеукраїнської асоціації викладачів української мови та літератури”, основним завданням якої має стати утвердження державного статусу та зміцнення міжнародного авторитету української мови.

4. Розробити чіткий план заходів щодо вчасного інформаційного, правового та суспільно-резонансного реагування на кожен прояв мовної українофобії як в Україні, так і поза її межами.

         Українське суспільство повинно бути впевнене: академічні філологи  непохитно стоять на сторожі української мови як фундаментальної основи побудови міцної незалежної держави.

 

Голова вченої ради                                        

Гарасим Я.І., доктор філологічних наук, декан філологічного факультету

 

31 член вченої ради філологічного факультету

1 Comment

  1. Шановні філологи! В наступному парламенті буде небезпека зміни Конституції з подальшим обмеженням прав нашого етносу. Цьому сприяє стратегія виборчої кампанії, в якій: 1). 5% барєр унеможливив прохід в парламент всіх націонал-демократичних і націоналістичних партій, а отже, він зменшить число українців серед народних депутатів і посилить позиції українофобів. 2). Бонус віддає партіям-переможцям голоси, які наберуть націонал-демократичні і націоналістичні партії. 3). Зберігаються закриті партійні списки. Ті зрадники, що проголосували за мовний закон 5.06.2012 року, пройшли в парламент за закритими списками. За тими самими списками пройшли всі “тушки”. Звідки взялись “тушки”? По-перше, партії продавали місця в списках. По-друге, регіонали відрядили в списки БЮТ і НУНС своїх людей, забезпечивши їх грошима для покупки місць. Щоб зупинити вакханалію з торгівлею мандатами, виступіть, будь ласка, з вимогою до партій розкрити списки і надати вичерпну інформацію про спискових кандидатів.

Comments are closed.