Консультативна рада допоможе омбудсмену України ефективно захищати права людини

КИЇВ – Омбудсмен України Валерія Лутковська підписала наказ про створення Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, повідомляє Інститут релігійної свободи.

До складу Ради у кількості 28 осіб включено представників міжнародних, громадських і профспілкових організацій, засобів масової інформації, громадські діячі та фахівці, що мають досвід роботи у галузі захисту прав і свобод людини. До їх числа також увійшов виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

Рада є постійно діючим колегіальним консультативно-дорадчим органом, який діє на громадських засадах.

Консультативна рада створена на вимогу статті 10 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» з метою надання консультаційної підтримки омбудсмену, проведення наукових досліджень, а також вивчення пропозицій щодо поліпшення стану захисту прав людини й основоположних свобод шляхом ефективного використання потенціалу інституцій громадянського суспільства.

Окрім засідань Консультативна рада планує працювати у формі експертних груп, створених за різними напрямками діяльності Уповноваженого ВР з прав людини.

Напередодні, 3 липня, Робоча група з формування Консультативної ради на своєму засіданні розглянула та затвердила проекти Положення про Консультативну раду, Регламент її діяльності та пропозиції по персональному складу, які були подані для розгляду омбудсмену Валерії Лутковській.

Перше засідання Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини відбудеться 24 липня 2012 року.

Джерело: www.irs.in.ua