“ Права Справа” вимагає перевірити факти незаконного видобутку піску в Ласпінській бухті.

“ Права Справа” вимагає перевірити факти незаконного видобутку піску в Ласпінській бухті.

03 липня співголова ГІ “ Права Справа ” Д. Снєгирьов звернувся до Генерального прокурора України та Міністра МВС України з відкритим листом , у якому вимагає перевірити факти незаконного видобутку піску в Ласпінській бухті приватною фірмою “ Суеста”.

У листі Д. Снєгирьова йдеться про наступне: ” Приватною фірмою “ Суеста ” ведеться незаконний видобуток піску в Ласпійській бухті .Пісок видобувається двома баржами : “ Трофа” та ”Печора”.

Видобутий пісок двічі на день завозиться до причалу № 237 у Камишовій бухті під Севастополем. За місяць в Севастополі вже видобуто близько 90 000 тонн піску. Після очищення пісок відвозять на олімпійські об’єкти в Сочі . Спочатку для видобутку піску російська влада намагалася використовувати узбережжя Анапи, але тамтешнє законодавство категорично забороняє це робити.

Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про охорону Чорного моря, тому
видобуток піску на цій території категорично заборонений. Разом з піском добувачі вимивають мідії, рапани, устриці. Чорноморська устриця перебуває під захистом Червоної книги, але також знищується в процесі видобутку. Через цю екологічну катастрофу бухта Ласпі, яка була одним з найкращих місць для розмноження дельфінів, стала непридатна для їх проживання.

Внаслідок незаконного видобутку піску зсуваються пляжі. До середини літа під водою може опинитися частина берегу. У 2010 році, сповзання берегових ділянок разом з людьми вже мало місце. Тоді загинуло троє людей.

Згідно контракту компанія “Суеста” планує викопати 10 мільйонів тонн українського піску. Видобуток такої кількості піску призведе до локальної екологічної катастрофи.

ГІ “ Права Справа” звертається до Вас з вимогою перевірити факти незаконного видобутку піску приватною фірмою “ Суеста” та заборонити його подальший видобуток з метою недопущення виникнення локальної екологічної катастрофи.”

Співголова ГІ “ Права Справа” Д.Снєгирьов

Прес-служба ГІ “ Права Справа”