В повну чесність і демократичність наступних парламентських виборів вірить лише 3% громадян України

Про це свідчить опитування, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Найбільше у чесність виборів вірять мешканці Півдня і Сходу (7,5 і 4,3% відповідно), найменше — Заходу і Центру (0,6 і 0,9%). У те, що вибори будуть в основному чесними й демократичними, вірять 11,7% громадян (21,2% на Півдні, 13,7% на Сході, 8,6% в Центрі та 6% на Заході). Вважають, що вибори в основному не будуть ні чесними, ні демократичними — 27,5%, а повної відсутності чесності й демократичності очікують 27,4% (найбільше скептиків у Центрі — 33%).

Найбільше вірять у чесність та демократичність виборчого процесу виборці Партії регіонів. Серед них вважають, що вибори будуть повністю чесними і демократичними9,4% і ще 35.3% вірять, що вибори будуть чесними і демократичними в основному. Протилежну думку, щодо переважно чи повністю нечесних і недемократичних виборів поділяють майже 20% виборців Партії регіонів. Виборці усіх інших партій непевні, що вибори або повністю або в основному не будуть чесними і демократичними: “Свободи” (78%), “Батьківщини” (72%), УДАРу (66%). Партії Наталії Королевської “Україно, вперед!” (61.5%), КПУ (59%).

Дослідження було проведене з 31 травня по 6 червня 2012 року. Було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132 населених пунктах (з них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.