Донецький олігарх побудував «Green Plaza» на вкраденій землі (ФОТО, ВІДЕО)

оли у Донецьку збирались будувати торгівельний центр «Green Plaza», місцевим не сподобалась ця ідея. Величезна скляна коробка начебто не дуже органічно вписувалась у пейзаж району. Але протести стихли, комплекс звели. Тим часом через декілька років у місті знову розгорівся скандал, пов’язаний з «Green Plaza». Виявляється, через центр в історичної кав’ярні «Чарівниця» відібрали площу.

Депутат обіцяв «золоті гори», а лишив лише підвал

Кав’ярня «Чарівниця» існувала на перетині вулиць Садової та Артема. Відкрилась вона ще у 1982 році. Згадається вона за величезною склянкою, яка вночі світилась неоновими ліхтариками. У меню — не лише кава та десерти, але й повноцінні обіди. «Чарівниця» пережила перебудову, кримінальні 90-ті, революції та зміни влади. 1 липня 2007 року заклад несподівано закрився.

У 2006 році кав’ярню вирішили розширювати на земельних ділянках, що знаходились в оренді у «Чарівниці», а це 265 та 134 кв.м. Окрім цього на ділянку в 110 кв.м заклад мав акт на право власності.

Наприкінці цього ж року ТОВ «Домус» розпочало підготовку до будівництва «Green Plaza» в близькості від «Чарівниці». Фактичний господар «Домуса» – народний депутат від Партії регіонів Ігор Гуменюк. Він звернувся до керівництва закладу з комерційною пропозицією, суть якої полягала в тому, що будівництво «Плази» буде проведено і на землях кав’ярні. Депутат у свою чергу пообіцяв виділити взамін у власність «Чарівниці» приміщення на перших двох поверхах комплексу загальною площею 475 кв.м.

Посилаючись на свою зайнятість, зазначає керівництво кав’ярні, Гуменюк не пішов на укладення чіткого договору, в якому були б прописані всі нюанси. «Ми довго сумнівалися, зважували всі «за» і «проти», але вирішивши, що люди, які мають владу, не стануть дріб’язковими і виконають в повному обсязі дані обіцянки, погодилися – «Чарівниця» відмовилася на користь «Домуса» від двох орендних земельних ділянок, – розповідає у заяві керівництво закладу. – На ділянку в 110 кв. м 18 травня 2007 року був укладений договір з «Домус» терміном на 4 роки про надання права користування для забудови. Але введення в роботу нового центру ввело наш колектив просто в шок, ми були жорстоко обмануті і «Домус», і нардепом».

В «Чарівниці» лишилось лише невелике підвальне приміщення, а обіцяну землю пропонують купити за велику ціну. Щодо угоди, то вона начебто не має юридичної сили. Хоча, за словами директора кав’ярні Сергія Барабанщикова, там є і підпис, і печатка. Тим часом зараз приміщення, які мали віддати кав’ярні, пустують.
httpv://www.youtube.com/watch?v=dT8yHy_6VEE&feature=player_embedded
Інша сторона скандалу

ТОВ «Домус» було засноване у 2002 році. Входить у групу компаній «Інвестиції та розвиток». Серед побудованих об’єктів – рекреаційний комплекс «Південна Пальміра» у Курпатах, комплекс апартаментів в «Приморському парку біля Чорного моря» у Ялті та «Green Plaza».

Щодо ситуації з «Чарівницею», то чинний директор «Домус» Карен Мануков впевнений, що за 110 кв.м керівництву не могли пообіцяти 400. «У 2007 році був договір, за яким ділянку віддавали під забудову. По закінченні дії документу у травні 2011 року сторона була зобов’язана продати землю. Ми готові її купити, але за ринковою ціною, а не захмарною», – каже Мануков. За його словами, зараз Сергій Барабанщиков має вільний доступ до приміщення, йому ніхто цього не забороняє.

Щодо Ігоря Гуменюка, то наразі він є не лише депутатом від Партії регіонів, а й одним з найбагатших бізнесменів України. У 2011 році він посів 68 місце у рейтинзі журнала «Корреспондент». Тоді статки донеччанина оцінили у 136 мільйонів доларів. Після перебудови кар’єра Гуменюка почала йти вгору. Він був заступником гендиректора торгівельного будинку «Шахтар», генеральним директором АТ «АРС». У 2006 році очолив ЗАТ «АРС» – одну з провідних вугільних компаній країни. Ім’я Гуменюка пов’язують з ДП «Октябрьвугілля», ЗАТ «Коксан», ОАТ «Донецький завод гірничорятувальної апаратури», ОАТ «Підприємство електричних мереж «Енерговугілля», ОАТ ДП «Добропіллявугілля», ОАТ ДП «Красноармійськвугілля», ОАТ ДП «Макіїввугілля», розважально-готельним комплексом «Вікторія», шахтами «Южнодонбаська №1» та «Южнодонбаська №3». Ігор Гуменюк також фігурує у зв’язку з ТОВ «Донецьк Сіті Центр» – власником ТРЦ «Донецьк-Сіті».

Дуже швидко розвивалась і політична кар’єра Гуменюка. Спочатку його призначили радником тодішнього прем’єра Віктора Януковича, у 2006-2007 році донеччанин займав посаду члена Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Вже було зазначено, що він є депутатом від Партії регіонів, прихильність до якої жодного разу не змінював. Окрім цього донька Гуменюка – Катерина – відома співачка під псевдонімом Ассоль.

Сподівались, що він – чесна людина

30 травня цього року ТОВ «Домус» та Ігорю Гуменюку була надіслана офіційна претензія від керівництва кав’ярні, але відвіді ніхто не отримав. 10 серпня колектив подав позов до Господарського суду Донецька на ТОВ «Домус». Вони вимагають Ігора Гуменюка або виконати свої обіцянки, або звільнити землі. За словами директора «Чарівниці», після такої ініціативи депутат зв’язався з Барабанщиковим, здається, був готовий поступитися. Але потім зазначив, що нехай «Чарівниця» подає у суд, а біля входу погружував поставити охорону.

Сьогодні, 22 серпня, колектив «Чарівниці» вийшов під стіни комплексу на акцію протесту. 10 співробітників кав’ярні та керівництво тримали у руках плакати «Нардеп Гуменюк збудував свій бізнес на чужій землі», «Нардеп Гуменюк обіцяв та клявся, проте підло обманув». Зараз майже весь колектив працює у кращих ресторанах Донецька, але всі вони обіцяють повернутись у «Чарівницю». Без роботи лишається лише електрик, сантехнік та сім’я Сергія Барабанщикова, для якої заклад був сімейним бізнесом.

«Це будова на нашій площі, але я отримав користування не своїм входом. Я повинен весь час питати власників, наприклад, чи можна мені відкритися о десятій годині, – обурюється Сергій Барабанщиков. – Зараз там стоїть агрегат вибухонебезпечної апаратури, їх камери спостереження. Я хочу добитися першочергової домовленості. Ніхто ж не міг подумати, що такий багатий чоловік зазіхне на ці землі».

Із забудовниками у Донецьку та й по всій Україні було пов’язано безліч скандалів. Але у більшості звичайні мешканці залишались у програші. Наприклад, після протестів щодо знесення готелю «Дружба» головний мітингувальник Костянтин Лавров отримав п’ять років позбавлення волі. Сергій Барабанщиков сам розуміє своє хитке положення, бо сподівання на чесність бізнесу та влади часто перетворюються у кращому разі на погрози.

About Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.