На Полтавщині заборонили встановлення пам’ятника Василю Тютюннику

Депутати містечка Хорол офіційно відмовили у встановленні монумента командувачу Дієвої армії УНР Василю Тютюннику. Заборону підтримала більшість депутатів міської ради.

Пропозиція вшанувати видатного хорольця надійшла від представників благодійної ініціативи «Героїка», яка запропонувала спорудити пам’ятник власним коштом. В разі позитивного рішення міськради погруддя мав би створити відомий український скульптор Ігор Гречаник. Твори цього майстра представлені в постійних колекціях престижних європейських галерей: Galerie Alexander Raebed в Цюріху, Galerie Michelle Boulet у Парижі, в Центрі фантастичного мистецтва в Данії, в галереї «Київська Принцеса» в Ніцці тощо.

«Рішення депутатів було для нас дещо неочікуваним. Далеко не найзаможніше містечко, яке явно не потерпає від нашестя туристів, відмовляється прийняти в дар пам’ятник видатному землякові», – коментує координатор благодійної ініціативи «Героїка» Павло Подобєд.

Свою позицію міська влада аргументувала просто: «Вихідцями міста є значна кількість визначних історичних постатей, які також заслуговують на увічнення пам’яті». Однак депутати не зазначили, хто саме входить до переліку «визначних історичних постатей Хорола». Також з офіційного рішення не зрозуміло, яким чином вшанування Тютюнника, перешкоджає вшануванню інших видатних земляків.